Авдат и древният Път на благовонията

  • Авдат и древният Път на благовонията
    Авдат и древният Път на благовонията
  • Авдат и древният Път на благовонията
    Авдат и древният Път на благовонията
  • Авдат и древният Път на благовонията
    Авдат и древният Път на благовонията
  • Авдат и древният Път на благовонията
    Авдат и древният Път на благовонията
  • Авдат и древният Път на благовонията
    Авдат и древният Път на благовонията

Авдат е Национален парк в израелската пустиня Негев и обхваща останките на един от прочутите в древността градове на Набатейското царство* по Пътя на благовонията. Тук са спирали керваните, пренасящи тамян, парфюми и подправки от Арабия към средиземноморските пристанища. Градът се появява три века преди новата ера, а стратегическото му положение е причина за неговото завладяване първо от римляните, а след това от византийците, като периодично става жертва и на арабски набези. Всеки нов владетел го развива и дообогатява с нова култура и така до 630 г., когато е напълно унищожен от земетресение и жителите му го изоставят.

Движейки се покрай останките от древния град, ще откривате с изумление, че тук, насред пустинята, е съществувала невероятна напоителна система и че е било развито винопроизводството. От хълма на резервата може да се види съвременната изследователска ферма Бен Ари, която копира точно древните способи на земеделие и използва същите сложни системи от канали и цистерни, за да не се изгуби и капка от ценната за района вода.

Освен като резервоари, жителите на Авдат са използвали пещерите като складови помещения за храни и като гробници. В една от тези пещери, пред погледа ви се разкриват 21 погребални ниши, а в друга – релефни изображения на слънцето и луната от римския период. Пак там са открити и надписи с женски имена, обясняващи присъствието на жрици в храма на Афродита в Авдат. Наред с римските артефакти, стоят и останките от работилницата за глинени съдове от Набатейския период.

Най-значителни доказателства за благоденствието на града, обаче са от византийския период. Към него са датирани жилищата от двете страни на централната градска улица, градските бани – две парни и една луксозна с будоар, системата от кладенци за вода, крепостта, пет изби за съхранение на вино, селскостопанските тераси и, разбира се, православният храм. Храмът се намира в горната част на града и е построен на мястото на набатейско светилище в чест на бог Обода. Напълно запазена е насочената към Йерусалим абсида на църквата, красивите колони, вратата на храма, останала още от набатейското светилище и купола за кръщене, изграден във формата на кръст.

За пълното потапяне на посетителите в древната обстановка в резервата са поставени метални статуи на камили, магарета и техните водачи в реален размер – като илюстрация за преминаващите в миналото кервани. И за да бъде усещането още по-силно до избите са приседнали винопроизводители от метал, посягащи към бутафорни съдове, а фигура на древен жител на Авдат преследва котка по централната градска улица

Днес архитектурният резерват е целогодишна туристическа дестинация, още повече, че от 2005 г. е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното исторически наследство. До него се достига лесно по пътя от курорта Елиат или от град Беер Шева към Митспе Рамон. Целият комплекс може да бъде обходен за 1-2 часа пеша и започва от посетителския център, където освен с билети, можете да се снабдите с карти и да видите кратък филм за Пътя на благовонията, който ще ви настрои за предстоящото пътешествие сред руините.

*Набатея – наследствена монархия, създадена от група арабски племена, обхващаща територии от днешните Израел, Йордания, Сирия и Саудитска Арабия. Основен град – Петра. Съществува от ІІІ в.пр. н.е. до 106 г., когато е присъединена към Римската империя.