Австралия обяви четири етапа за завръщане към нормалния живот

  • Австралия обяви четири етапа за завръщане към нормалния живот
    Австралия обяви четири етапа за завръщане към нормалния живот

Австралия се отваря към международни пътувания. Правителството публикува своя четирифазен план за премахването на ограниченията. В него се казва, че границите ще бъдат отворени отново, когато 80% от население бъде напълно ваксинирано срещу COVID-19.

Австралийският власти споделиха подробности за плана, за да покаже как страната ще се отдалечи от сегашния си статус на блокиране. Подкрепен от целите за ваксинация, планът има за цел постепенно да премахне местните и държавни ограничения и в крайна сметка да отвори отново международните граници. Ето какво означава всяка от тези фази и как те влияят на пътуването.

Фаза А (текуща фаза)

Австралия сега е във фаза А на плана, който е етапът, в който някои държави и територии са блокирани, тъй като служителите се опитват да изпреварят вируса с въвеждането на ваксини.

Фаза B (преходна фаза)

Австралия ще премине към следващата фаза, когато 70% от населението и бъде ваксинирано. В този етап ще бъдат въведени специални правила за ваксинираните хора. Ще има ограничено влизане за притежателите на студентска и бизнес виза и нови правила за карантина за ваксинирани пътници. Ще бъде разрешено ограничено влизане на притежателите на студентски и икономически визи при спазване на карантинните условия.

Фаза С (фаза на консолидация)

След като гореописаното бъде постигнато, Австралия ще премине към фаза С.Това ще стане, когато 80% от възрастното население е ваксинирано и международните граници могат постепенно да се отворят отново. Няма да има ограничения за връщане на ваксинирани австралийци що се отнася до влизане и излизане от страната. Ще бъдат разрешени и пътуванията да Нова Зеландия, които към момента са забранени. Като цяло ще има постепенно възобновяване на вътрешни и изходящи международни пътувания до и от страни, които имат същите нива на ваксинация като Австралия.

Фаза D (крайна фаза)

Четвъртата и последна фаза от плана на правителството предвижда животът да се върне възможно най-много към нормалното и международните пътувания да могат да са възможно най-достъпни. Последната фаза ще доведе до отваряне на международните граници, а карантина ще бъде само за високорискови входящи пътувания.