Австрия въведе климатични билети на достъпни цени

  • Австрия въведе климатични билети на достъпни цени
    Австрия въведе климатични билети на достъпни цени

Климатичният билет на Австрия вече е факт. От вчера той е достъпен за гражданите, които искат да пътуват с обществен транспорт на ниски цени и едновременно с това да помагат в борбата с климата.

Годишният пропуск на цена от 1095 евро или около 3 евро на ден трябва да насърчи хората да заменят колите си с алтернативни форми на придвижване, които са по-благоприятни за околната среда. Такива са метрото и междуградските влакове например.

Отстъпки има за хората до 25-годишна възраст, за такива над 64, както и за лицата с увреждания. Те могат да заплатят 821 евро вместо редовната сума според официалния сайт на климатичния билет. Допълнителна еднократна такса от 110 евро пък дава възможност на до четири деца между 6 и 15 години да пътуват с картодържателя. Всички до 5-годишна възраст пътуват безплатно.

Общественият транспорт вече е доста популярен в Австрия. Въпреки че гражданите пътуват повече километри с влак от всяка държава в Европа (с изключение на Швейцария, според официалните правителствени данни само 16% от пътуванията през 2018 г. са с обществен транспорт).

Първоначалният интерес към първите билети, които се продават с намаление, е толкова силен, че уебсайтът на билета временно се срина.

Най-популярните туристически дестинации в страната са Виена, Залцбург, Грац, Инсбрук, Цел ам Зее, Зьолден, Ишгъл, Санкт Антон ам Арлберг, Зеефелд ин Тирол, Лех, Линц, Капрун, Майрхофен, Флахау и други.