Айфеловата кула стана на 130 години

  • Айфеловата кула стана на 130 години
    Айфеловата кула стана на 130 години

Париж отбеляза 130-ата годишнина от откриването на Айфеловата кула през с лазерно светлинно шоу!

12-минутното лазерно шоу проследи историята на паметника. Айфеловата кула е построена за световния панаир през 1889 г. във френската столица. По-късно приема името на своя създател инженер Гюстав Айфел. До 1929 г., със своите 324 метра, е най-високата сграда в света, но след това губи титлата и първенството е поверено на сградата на Крайслер в Ню Йорк.

Айфеловата кула е един от най-посещаваните обекти в света, като около 7 милиона души се изкачват по нея всяка година. Когато е създадена, тя буди неодобрението на парижани, които я наричат "купчина железа" и "върха на безвкусицата". Днес кулата носи десетки милиони приходи на страната.

Айфеловата кула стана на 130 години

По инициатива на кмета на Париж Ан Идалго 1300 ученици, на възраст от 6 до 12 години, посетиха безплатно Айфеловата кула. На 15 май, към 20:30 часа местно време започнаха да звучат песни на френската певица и композиторка Жан Адед, която гастролира пред многобройната публика.

Към 22:15 часа осветлението на кулата беше загасено, като по контурите ѝ пробягаха тънки светлинни линии, сплитащи се в причудливи конфигурации, докато не обхванаха цялата повърхност на историческото съоръжение. Светлинните метаморфози бяха съпроводени от известни мелодии.

Айфеловата кула стана на 130 години

Малко любопитни факти:

От кулата се извършват едни от първите телеграфски, радио и телевизионни излъчвания. През 1908 г. от нея е изпратено и първото радиосъобщение на далечно разстояние.

Айфеловата кула изменя височината си според сезона. Ако я посетите през лятото тя ще е със 17 см по-висока. Това е така заради силното слънце, от което металът се разширява.

***