Айтос - забележителности за един уикенд

  • Айтос - забележителности за един уикенд
    Айтос - забележителности за един уикенд

Ще ви разходим до града с име на орел - Айтос. Легенди разказват, че Аетос („орел“) е бил ученик и последовател на Орфей и именно той създава града, още по тракийско време.

Четири пъти градът е бил разрушаван и се е местил на ново място. Каменни стени го ограждали, а на площада се издигала златна статуя на Аетос с лирата на Орфей. Подземни ходове свързвали града с храма на възвишението „Хисаря“, които били отлично скривалище за жителите на Аетос по време на вражески нашествия. 

През вековете градът е бил познат и с други имена: Астос, Ейдос, Аквилия. През Възраждането е известен като Орлово или Орловец.

Вижте някои от най-интересните забележителности в Айтос, които можете да посетите за един уикенд.

*

Крепост "Аетос"

Крепостта "Аетос" е издигната между 650 и 750 г. Името ѝ означава "орел". Тя е била важна част от отбраната на българските земи при набезите от татари, авари и кръстоносци. Намира се на височината Хисаря, на 2 км северозападно от град Айтос. Днес от крепостта са запазени останките от три кули.

*


Етнографски комплекс "Генгер"

Намира се на входа на парк "Славеева река". В него можете да видите някои от старите български занаяти, да се опитате да изваете собствено гърне или чинийка от глина, да пробвате дърворезба или просто да си закупите сувенир за спомен. Комплексът има хотелска част, кафене и механа.

Айтос - забележителности за един уикенд
Снимка: Боряна Кръстева

* Генегер е растение, вид трън. Другото му име е "айтоски клин" или "бодливо сграбиче". Районът около Айтос е единственото му естествено находище в света. 

Айтос - забележителности за един уикенд
Снимка: Боряна Кръстева

*

Парк "Славеева река"

Паркът е любимо място за жителите и гостите на града. Можете да се разходите по алеите, да заведете децата си в детския кът, да опитате скално катерене. През лятото, на откритата сцена, се провежда тридневният фолклорен фестивал "Славееви нощи". В парка се намира местният зоопарк и язовир. От него започва и пътеката до скален феномен "Трите братя", местността "Казаните", статуите на "Орела" и "Козела". В момента тече ремонт и подновяване на парка. 

*

Зоопарк

Зоопаркът в град Айтос е разположен в северната част на парк "Славеева река". Създаден е преди повече от 40 години и е единствен за регионa. В него периодично се изнасят беседи за деца и ученици. В зоопарка можете да видите мечки, щрауси, маймуни, скални кози, различни видове пернати. Всеки, който иска да осинови животно и да полага грижи за него, може да се обърне към ръководството на Зоопарка за подробна информация.

Айтос - забележителности за един уикенд
Снимка: Боряна Кръстева

*

Язовир "Парка"

Той се намира в парк "Славеева река". Щом видите стълбите за зоопарка ги подминете и продължете само направо. След 5 - 10 мин. ще стигнете до самия язовир. Той е приятно място за разходка и риболов. 

Айтос - забележителности за един уикенд
Снимка: Боряна Кръстева

*

Скален феномен "Трите братя"

Той се намира в местността "Казаните", в лесопарк "Славеева река". Трите огромни камъка се издигат над града и легендите разказват, че те са едни от пазителите му. Скалният феномен е обявен за природна забележителност и е включен в потенциалните защитени зони в Република България.

Айтос - забележителности за един уикенд
Снимка: Боряна Кръстева

Легендата за "Трите братя" може да прочетете в новата ни книга "Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици"

На входа на града пък, идвайки от Бургас, ще видите и монумент на трима братя, излизащи от скалите. Той е посветен на същите тези закрилници на Айтос, които вечер бдят над хората, а през деня се превръща в скали. 

Айтос - забележителности за един уикенд

Статуя "Орела "

Тя се извисява над град Айтос и един от символите на града. Намира се на 10 -15 мин. от "Тримата братя". От него се открива прекрасна гледка към града. Там можете да направите много красиви снимки, особено по залез. 

*

Статуя "Козела"

Статуята се извисява на един от хълмовете над Айтос. До нея можете да стигнете през парк "Славеева река" - от входа на зоопарка, завийте надясно. Вървете само направо и след 10 мин. ще видите малка борова горичка. Веднага след нея е статуята на "Козела". От нея се открива красива панорама.

Айтос - забележителности за един уикенд
Снимка: Боряна Кръстева

*

Църква "Св. Димитър Солунски"

Намира се в централанта част на града. Тя е приемник на разрушения през 1828 г. храм Свети великомъченик Димитрий. Издигната е отново през 1844 г. Църквата има красиви икони, живопис и дърворезби.

*

Традиционни фолклорни празници "Славееви нощи"

Всяка година в град Айтос се провежда фолклорен фестивал "Славееви нощи". Инициативата за създаването му е на композитора, музикант и фолклорист Филип Кутев, който е родом от Айтос.

Айтос - забележителности за един уикенд
Снимка: Боряна Кръстева

***

Бонус: Ако ще ходите в Айтос, може да посетите още няколко интересни забележителности в района:

Древен балнеокомлекс "Акве Калиде", Бурас - 18 км
Крепост "Маркели", Карнобат - 30 км 
Островв Света Анастасия, Бургас - 38 км
Скален феномен "Добровански гъби" - 40 км
Античен римски град "Деултум", с. Дебелт - 53 км