BOZKO: Мечтая да променя тъжния пейзаж от социализма

  • BOZKO: Мечтая да променя тъжния пейзаж от социализма
    BOZKO: Мечтая да променя тъжния пейзаж от социализма

Три пъти ура за всеки, който иска и реално действа в посока на това да кажем „чао“ на тъжните соц пейзажи в панелните квартали на България.

BOZKO е артист, автор на монументална живопис и съосновател на Urban Creatures още от възникването на идеята за фестивал, който да превръща грозните фасади на блоковете в изкуство, с което да се гордеем. Преобразените стени имат своята магия и преживяване, което трудно може да се обясни, ако не го видиш. Тук ще ви го покажем в думи и снимки, но най-добре обиколете локациите и застанете сами в подножието на преобразените фасади.

За монументалната градска живопис си говорим с артиста BOZKO.

- Кой е BOZKO и какви са мечтите му?

- Името ми е Божидар, от там идва и Бозко. Не бих казал че имам мечти, по-скоро са планове.

- Кога и как започна да рисуваш?

- Започнах когато бях на около 2, както всеки друг психично здрав човек, но го възприех като потенциална професия към края на гимназията.

BOZKO: Мечтая да променя тъжния пейзаж от социализма
Снимка: BOZKO/Urban Creatures

- Къде откриваш вдъхновение?

- Често задаван въпрос, на който винаги се чудя какъв отговор да дам... Всъщност няма такова нещо като вдъхновение. Когато това ти е работа, просто сядаш и рисуваш.

- Ако трябва да опишеш посланието на творчеството си с едно изречение, то ще е...?

- Гледам да осмислям дните си, правейки това, което обичам най-много. А иначе, ако можеш да опишеш посланието на творчеството си в едно изречение, то тогава творчеството ти има сериозен проблем.

BOZKO: Мечтая да променя тъжния пейзаж от социализма
Снимка: BOZKO/Urban Creatures

- Коя от досегашните ти творби е бил най-голямо предизвикателство за теб?

- Най-голямо предизвикателство винаги е предстоящата работа, защото трябва за пореден път да опиташ да надскочиш досегашното си ниво.

BOZKO: Мечтая да променя тъжния пейзаж от социализма
Снимка: BOZKO/Urban Creatures

- Как графитите променят градската среда?

- Важно е да не бъркате понятието графити. Ако говорим за графити вандализъм, той отдавна не променя средата защото е твърде неразривна част от нeя вече доста години. Всеки си има гледна точка по въпроса. Лично аз го намирам за нормално.

Ако под графити имате предвид монументална живопис, мурализъм или това изкуство, което в последно време завладя света, и за което ние от Urban Creatures и община София вярваме че има почва у нас, то това е съвсем друг вид промяна на средата. Най-голямата сила на изкуството е това, че то работи на интуитивно ниво, а интуицията (да не я бъркаме с инстинкт) е отвъд всякакво логично, научно и вербално обяснение. Интуицията е отвъд интелекта и е това, което всъщност най-много ни прави хора. Точно заради този абстрактен език, на който изкуството комуникира, е много трудно да обясниш с думи на хората, защо то им е нужно. Особено в среда като България, където изкуство масово се разбира като нещо елитарно, чуждо и неприоритетно. Затова единственият начин е просто да го предоставиш и общността сама да усети нуждата от присъствието му.

BOZKO: Мечтая да променя тъжния пейзаж от социализма
Снимка: BOZKO/Urban Creatures

- Къде мечтаеш да рисуваш?

- Не мечтая да нарисувам графит на определено място, по-скоро си представям как един ден ще успеем да превърнем този тъжен пейзаж, завещан ни от социализма, в място, с което да се гордеем.

За фестивала Urban Creatures:

Започнал през 2011 г. в Перловската река, през2013 г. се извисява с три блока от NASIMO, BOZKO и поляците ETAM CRU, за да достигне до 2016 г. с десет стени в квартал Подуяне и една цяла своеобразна галерия на открито.

Вижте още от творчеството на BOZKO тук.

Прочетете повече за фестивала Urban Creatures тук.