Бали - островът с добра карма от първо лице

  • Бали - островът с добра карма от първо лице
    Бали - островът с добра карма от първо лице
  • Бали - островът с добра карма от първо лице
    Бали - островът с добра карма от първо лице

Из острова с добра карма – Бали, ще ни разходят в снимки и текст Елица Лозанова и сестра й Валентина.

Остров Бали е смятан от мнозина за едно от най-красивите и мистични места на света.

Много са причините за това - невероятната природа, тропическият климат, интересната култура и невероятните хора - усмихнати, благи и смирени.

Но безспорно едно от най-впечатляващите неща на острова са уникалните вярвания и традиции, които са проникнали във всеки аспект от живота в Бали.

32602

Въпреки, че е част от ислямска Индонезия, религията на Бали не е ислям. Над 90% от балийците изповядват индуизъм (Hindu), едва 5% са мюсюлмани, а останалите са будисти и християни. Когато ислямът покорява остров Ява през 16-и век, много почитатели на индуизма се преселват в Бали и оттогава индуизмът продължава да доминира на острова. На база на традиционния индуизъм и будизма, комбиниран с почитане на праотците, анимизъм и магия, с времето Бали развива своя собствена и уникална система от вярвания.

32604

32610

Но тук няма да ви говоря за религия и теология, а искам да ви разкажа за впечатленията си от един различен свят – някак близък на ествествената ни нужда от хармония и така далечен на възпитанието, дадено ни от западната цивилизация.

32607

На Бали вярват, че бог е навсякъде. Затова и знаците на вярата могат да бъдат видени във всичко - в храмовете, в даровете на храна и цветя, в каденето, в изкуството и занаятите, в ежедневието.

32603

Балийците вярват, че божественото не е някъде далеч от хората, а е част от заобикалящ ни свят. Всеки елемент в природата – животни, растения, камъни и всички предмети - притежават своя собствена сила, която е силата на божественото. Затова всеки предмет може да бъде дом за духовете, чиято енергия може да бъде насочвана към добро или зло. Затова в Бали има много ритуали, които да гарантират, че доброто ще триумфира всеки ден.

32601

32626

Всяка сутрин започва с ритуал по поднасяне на дарове на божества и демони. Мъже и жени, облечени в традиционните си саронги, тихо палят ароматни пръчици, забодени в кошнички от бамбукови листа и пълни с пресни плодове и свежи, росни цветя.

32623

Тези красиви малки дарове се оставят пред статуите във всеки храм за божествата и по земята за демоните. Всеки стопанин ги поставя пред дома си. И това не се прави от страх, а от благодарност и с вяра, че трябва да дадеш, за да получиш.

В Бали вярват, че доброто и злото са част от живота и в основата на всички вярвания и ритуали е постигането на баланс между тях. А балансът се постига чрез хармонични отношения с другите хора, с духовете и с природата, която ни заобикаля. Пример за това вярване са черно-белите дрехи, с които са препасани някои дървета и каменни фигури.

32619

32628

Черно-белите квадратчета символизират положителната и отрицателна енергия (ин и ян), светлината и мрака, приемането, че една и съща сила създава доброто и злото, и двете са неразделни, защото да разбереш едното, ти трябва да преживееш другото.

Храмовете в Бали не внушават страх и величие. Те са просто открити дворове, заобиколени с каменни дувари, където хората могат да медитират и директно да общуват със своите богове и предци.

32609

Последователите на индуизма почитат основно три вида храмове, посветени на съответните три божества: създателя бог Брахма, хранителя бог Вишна и Шива-богът на смъртта. С почитането на тези божества през вековете на острова е постигната хармония. Във всяко селище, във всеки дом, в хотелите ще видите молитвени места, както у нас са иконостасите.

32624

32613

Всеки храм има свой празник, който се ознаменува със съответната церемония. В Бали често може да се види такава церемония – шествие на облечени в бяло хора, носещи дарове от плодове и цветя.

По време на храмовия празник хората оставят на молитвените места храна и обезателно цвете, за да омилостивят боговете. Цветята са неизменна част от всеки ритуал. По време на молитва хората ги държат в ръце, а после жените ги поставят в косите си.

32612

32615

На остров Бали изкуството е религия и религията е форма на изкуство. Ролята на многобройните храмове, на загадъчните танци и церемонии, на местната музика е само част от хармонията на острова и сякаш очиства душата и тялото на човека.

32622

32608

В основата на индуизма стои вярването в прераждането и закона за кармата, според който действията на човека спрямо другите ще повлияят на собствената му съдба. Балийците вярват, че като мислиш добро, говориш добро и правиш добро, създаваш своята добра карма. По пътищата на острова често ще срещате надвиснали над шосето бамбукови дървета, на върха на които, точно над движещите се коли и хора, висят цветни ленти и пискюли. Това е само един от символите, приканващи хората да вършат добри дела.

*

Още от хубавите неща от живота можете да откриете в блога на Елиза и Валентина Life Tasting Blog тук.