Банята на Сюлейман Великолепни в Бургас отваря за туристи

  • Банята на Сюлейман Великолепни в Бургас отваря за туристи
    Банята на Сюлейман Великолепни в Бургас отваря за туристи
  • Банята на Сюлейман Великолепни в Бургас отваря за туристи
    Банята на Сюлейман Великолепни в Бургас отваря за туристи
  • Банята на Сюлейман Великолепни в Бургас отваря за туристи
    Банята на Сюлейман Великолепни в Бургас отваря за туристи

Банята на Сюлейман Великолепни в Бургас ще посрещне първите туристи през лятото на 2015 г.

Банята, в която изцеление с минерална вода и лечебна кал са намирали император Юстиниан I, Филип II Македонски, хан Тервел и султан Сюлейман Великолепни, ще бъде реставрирана и отворена за посещение от туристи.

Сградата, част от археологическия комплекс Акве Калиде, е изцяло реставрирана според начина, по който е изглеждала по времето на османския султан. Облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Добавено е и специално осветление, което пренася посетителите в атмосферата отпреди векове.

Филм разказва за Акве Калиде

Вътре в самата сграда, която ще бъде превърната в музей, посетителите ще могат да гледат 25-минутен филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той ще повежда посетителите на виртуална разходка във времето от траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха - до времето на Сюлейман Великолепни.

Древният балнеокомплекс Акве Калиде – Термополис, се намира между бургаските квартали Банево и Ветрен и е с обща площ 6 декара (един от най-големите в света). Археологическата дейност, която се наложи, заради подмяна на канализацията на кварталите, се оказа неподозиран късмет, защото доведе до откриване на 80 находки от различни периоди, като 45 от тях са монети. Част о ттях са корубести (скифати) от края на ХІІ в. – началото на ХІІІ в., наимператорските фамилии Комнини и Ангели. На дълбочина от 2 метраархеолозите намериха  още византийски монети, датирани от VII век, преди създаването на българската държава.

Може би най-ценната находка, поне в историческо отношение, е фрагмент от надпис на мраморна плоча от епохата на ранноимперската епоха – І-ІІ век сл.Хр. Подобни мраморни надписи са намерени преди време в същия район, на Манастиртепе. Археолозите са попаднали и на мраморна статуетка от II-III век сл.Хр. Останки от укрепленията на късноантичния и средновековен градТерме (Термополис) са открити в площта точно пред действащата чешма.След археологическите дейности са извадени и почистени много части от керамични съдове от ХІІ-ХІІІ век, стъклени гривнички, турски лули, две сребърни турски монети. В източната част на паркинга археолозите са разкрили и средновековно помещение. Намерени са още два оловни печата, единият от тях е датиран от края на XI век.

Какво предстои

След направено проучване предстои да бъде отводнена частта от древния басейн, за да се разкрият напълно красотите на древната археология. Предвижда се над античните разкопки да има пешеходни мостове, по които туристите да преминават без да разрушават ценните останки. В процес на работа е изграждането на малък амфитеатър със стъклен под, който е разположен точно пред банята на Сюлейман. 

Зад чешмата ще има паркова растителност, информационен център, зала за презентации и кафене. След това ще стартира изграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти. Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити на Акве Калиде - златни монети, медицински инструменти, пособия за баня. Ще бъдат поставени и указателни табелки.