Бърно - забележителности за един уикенд

  • Бърно - забележителности за един уикенд
    Бърно - забележителности за един уикенд
  • Бърно - забележителности за един уикенд
    Бърно - забележителности за един уикенд
  • Бърно - забележителности за един уикенд
    Бърно - забележителности за един уикенд

Идеалният начин да се насладите на чешката култура, необезспокоявано от ордите туристи, характерни за Прага например, е да посетите втория по големина град в Републиката - Бърно. Има предостатъчно любопитни места, които да посетите през почивните дни. Но бъдете внимателни! Разходките из Бърно водят до пристрастяване и може да ви се прииска да поостанете там по-дълго от планираното! Ами, предупредих ви. Ето и нашите предложения...

Замъкът Шпилберк

Построеният през 13-и век замък първоначално бил кралски дворец. През 17-и век обаче бил превърнат в крепост, а след това в страховит затвор! Наричали го "тъмницата на нациите" в Австро-Унгарската империя, тъй като това било мястото на политически гонения. Днес Шпилберк представлява градски музей, в който можете да разгледате старите килии, инструментите и стаята за изтезания, както и Бароковата аптека. Има и кула за наблюдения. Замъкът се извисява на един от хълмовете в Бърно и нощем е пленително осветен.

Катедралата Св. св. Петър и Павел

Катедралата се намира на хълма Петров в центъра на Бърно и изгражда характерния силует на града. Сградата е великолепно украсена, а под нея се намират най-добре запазените крепостни стени. Срещу символична сума можете да се качите на кулата, както и да посетите съкровищницата и гробницата.

Подземията в Бърно

Подземните тунели в Бърно са вторите по големина в Европа след Катакомбите в Париж. Можете да посетите гробницата в Капуцинския манастир с мумии на монаси и видни за времето си личности. За посетители е отворен и подземният лабиринт под Зеленчуковия пазар (Zelny trh). Той представлява средновековна система от подземни коридори и мазета, в които се е съхранявала храната.

Вила Тугендхат

Недалеч от центъра на Бърно се намира и вила Тугендхат. Тя носи името на заможния човек, за когото е била построена през 20-те години на 20-и век и е резултат от подема на строителството на модерни сгради в Бърно. Обявена е за световно културно наследство на ЮНЕСКО и е паметник на модернистичната архитектура в Европа. През 1992 г. там се състои срещата между политическите лидери на Чехословакия, на която те подписват документите за разделянето на държавата на две - Чешката република и Словакия. Можете да разгледате необичайния интериор и мебелировката на къщата, както и да се разходите из великолепните градини. Затворена е само в понеделник, но е добре да запазите билетите си предварително поради големия посетителски интерес.

Астрономическият часовник в Бърно

В центъра на града на площад Свобода има един прелюбопитен и доста скъп модерен часовник. По него трудно можете да отгатнете часа, но пък определено ще ви впечатли със закачливо палавата си форма!  По време на Тридесетгодишната война през 1645 г. шведската армия обсадила града в продължение на три месеца. Шведите били на път да превземат града и определили краен срок на обсадата, който бил пладне - 12 часа. Бърно бил спасен благодарение на хитрия ход камбаните да обявят пладне един час по-рано - в 11 вместо в 12! За да се отбележи този паметен момент, всеки ден в 11 часа, Бърненското пладне, от един от четирите отвора на часовника излиза стъклено топче, което можете да вземете със себе си като сувенир.

Около Бърно

Ако ви остане време, можете да посетите езерото в покрайнините на града, както и добре запазения замък Вевержи на около 15 километра от Бърно. Недалеч е и великолепният Моравски карст с внушителните пещери и подземната река Пунква, по която можете да се разходите с лодка!