Беглика отново разчупва рамките

  • Беглика отново разчупва рамките
    Беглика отново разчупва рамките
  • Беглика отново разчупва рамките
    Беглика отново разчупва рамките
  • Беглика отново разчупва рамките
    Беглика отново разчупва рамките
  • Беглика отново разчупва рамките
    Беглика отново разчупва рамките

Много думи ще бъдат необходими, за да се опишат подробно хилядите впечатления, които човек неминуемо абсорбира, посети ли Беглика фест. Събитието се организира за пета поредна година в местността Батлъбоаз на бреговете на язовир "Голям Беглик" в Западните Родопи – място приказно красиво и по своему вълшебно.

Беглика фест идва като алтернативен отговор на всички комерсиални фестивали, които се случват регулярно през лятото на местна почва. По-непросветените го наричат просто "хипарския събор", но ако си мислите, че ще попаднете в някаква съвременна версия на Уудсток, ще се разочаровате.

Беглика е по-скоро фестивал, който привлича хората със свободен дух, независимо към кое подразделение на масовата култура принадлежат те. Събитието има за цел по-скоро да разчупи рамките, отколкото да се побере в някакви строги такива и тази приятна, неангажираща свобода се усеща през цялото време.

Тази година фестивалът успя да комбинира по един изненадващо приятен начин множеството уъркшопи, станали вече традиционни, атрактивна музикална програма и безброй забавления на открито, съобщава INews.bg.

Програмата на Беглика фест 2012 се завъртя около две главни теми: екологичния начин на живот и бъдещето на младите. Беглишката поляна бе осеяна с разноцветни чували за боклук с подробни инструкции какви отпадъци трябва да се сортират в тях. Инициативата включваше още множество доброволци, наречени "Супер торбички", които сновяха из посетителите и им даваха обяснения от първо лице. На зоната имаше още специални зони, на които се сортираше и органичният боклук, който след това замина за наторяване.

Темата за децата и бъдещето пък бе засегната главно от форум "Бъдеще". Той събра новаторските гледни точки за алтернативите в образованието и включи множество дискусии, лекции и игри. Идеята на "Бъдеще" е да създава и развива беглишка общност от млади и активни хора, които да предлагат свежи алтернативи на някои от най-наболелите проблеми пред обществото.

Що се отнася до съпътстващите уъркшопи, и тази година няколкото хиляди шарени посетители узнаха как биха могли да си приготвят домашен хляб, какви са новостите около строителството с глина и природни материали, как се правят животни от сено, как се танцуват хора и бели денс танци.

Дръм съркълът подкани всички, амбицирани да опитат атрактивното свирене на тъпани и барабани, а танцьорите с огън – т. нар. Fire poi, представляваха гледка, която спираше дъха с красотата си. Няколко представители от най-известните у нас школи, проповядващи източните философии, пък ни учеха на тайнствата на живота, разсъждаваха над глобалното бъдеще, даваха ни съвети как да живеем в мир със себе си и ни посочваха кои храни са добри и кои лоши за нас.

В рамките на фестивала по-активните посетители можаха да се спускат по въжета в гората или да ходят по тях, да карат канута по язовира, да правят йога-упражнения и какво ли още не.

Тази година една от най-големите атракции определено бе инициативата "Луда пеперуда". Тя събра всички смели и изобретателни гости, които трябваше да измайсторят сал, който се придвижва по водата с помощта на огромни механични криле.

Що се отнася до музиката, Беглика фест определено ще бъде запомнен с едно от най-атрактивните музикални явления в Българияформацията "101 каба-гайди", която откри събитието в петък (17 август), както и с прекрасния концерт на "Етномалия" (Варшава). Формацията представи една необикновена смесица от джаз, клезмер и балканска мотиви, принадлежаща към супер актуалната в момента уърлд-сцена, която накара хиляди да затанцуват.

В събота пък с музиката си поляната огласиха симпатягите от Fokatelep (Будапеша), които представиха интересно съчетание от трип-хоп, рок-енд-рол, джаз и фолклорни елементи.

Всъщност дузината алтернативни диджеи, чиито сетове служеха като фон на всичко случващо се на поляната по 24 часа изобщо не отстъпиха на "хедлайнерите". Те забавляваха почиващите посетители с богата гама от фюжън, етно, електро компилации и направиха така, че импровизираният дървен пулт да стане любимото място на поляната за всички, които обичат да танцуват – със или без своите интересни акробатични аксесоари.

Не бихме могли да пропуснем още и климата – като цяло изключително приятен през деня, той коренно променя своя нрав щом слънцето залезе. Температурите падат до не повече от 5-6 градуса, а влагата може да сломи ентусиазма и на най-запаления новодошъл, пропуснал да си вземе зимната шуба и дебелите, плетени чорапи. Вечер става студено, ама наистина студено и къмпингуването се превръща в цяло приключение.

Затова, решите ли да ходите на Беглика, първото, което трябва да изникне в съзнанието ви е да вземете всичко необходимо за екстремно оцеляване в планината. Особено ако не сте свикнали да спите под ярките като перли родопски звезди.

Позитивите на вечерния хлад са може би десетките огньове, които заблестяват в самата фестивална зона и по прилежащите къмпинг-зони по протежението на язовира. Те приютяват всеки, които иска да се сгрее и стават своеобразни социални центрове.

Последно, но не и по важност ще обърнем внимание на храната. Спокойно може да се каже, че Беглика фест е лятното масово мероприятие с най-изкусителни и атрактивни кухня и напитки. Тази година посетителите имаха възможност да опитат от екзотичната кришнарска кухня, прочута с вегетарианските си кюфтета и разни други атрактивни "манджички", пиха хималайски чайове и прясно изцедени фрешове, опитаха домашно приготвените сладки и бонбони и пиха домашно малиново вино и ракия (последното го препоръчваме горещо след 6 вечерта и като антикризистно средство против студ номер едно).

Като заключение би могло да се каже, че Беглика фест 2012 послужи като един чудесен ескейпизъм и тази година.

Фестивалът наистина е free, но в случая това не би трябвало да се тълкува като "безплатен" (както всъщност мнозина си мислят), а като "свободен". Преживяване, което освобождава и което приветства широката душевност и кара душата да се чувства свободна. Ако сте го пропуснали, спокойно – ще се видим на Беглика фест 2013.