Белите пясъци – една студена пустиня

  • Белите пясъци – една студена пустиня
    Белите пясъци – една студена пустиня

Представата за пустиня в масовия случай включва жълти пясъчни дюни и огромна, непоносима жега. Това клише е разчупено от една пустиня в САЩ, която не само, че е чисто бяла, но пясъците й са студени. Пустинята Белите пясъци (White Sands) се намира в щата Ню Мексико на 26 километра югозападно от град Аламогордо, където е проведен първият в света ядрен опит. 

Уникалният цвят на Белите пясъци се дължи на необикновения й произход - за разлика от другите пустини, пясъкът там не е съставен от кварцови, а от гипсови кристали. По принцип, гипсът много рядко се среща под формата на пясък, защото лесно се разтваря от вода. Той често се среща в горещи извори и езера, както и в моретата, и може да се получи като утайка, когато водата се изпарява. Точно по този начин са се образували гипсовите дюни в пустинята в Ню Мексико.

34708

На мястото, където днес е пустинята, преди се е намирал плиткият басейн Тулароса, обграден от планините Сакраменто и Сан Андрес. Преди около 100 милиона години дъждовната вода се спуснала от планините, измивайки гипса от седиментните скали и концентрираните разтвори са били отнесени към дъното на езерото Лусеро в басейна Тулароса. Когато водата се е изпарила, тя е оставила пластове кристализиран гипс по дъното. По-късно климатът е направил така, че пясъчните кристали са се появили от гипса.

34709

Пустинята Белите пясъци покрива територия от 700 квадратни километра с дюни, които достигат до височина от 15 метра. Това са най-големите гипсови дюни в света и те постоянно се променят, заради силните югозападни ветрове. А пясъците са студени, защото гипсовите кристали не поглъщат топлина от слънчевите лъчи, за разлика от кварцовите кристали в другите пустини.