Бело Оризонте: Футбол и красиви хоризонти

  • Бело Оризонте: Футбол и красиви хоризонти
    Бело Оризонте: Футбол и красиви хоризонти

Още от 18-и век заради подготвянета на конспирация за независимост срещу португалската корона бразилския щат Минаш Жерайс се готви за смяна на столицата. Или какво се случва в бразилския град Бело Оризонте освен, че е домакин на срещи от Световното първенство по футбол в Бразилия 2014.

След като Бразилия става независима през 1822 г. и се превръща в република през 1889 г., нова столица на щата става малкото градче Курал дел-Рей, по-късно преименувано на Бело Оризонте. В буквален превод от португалски името на града означава "красив хоризонт".

След като градското планиране било подготвено, се оказало че градът се развива много по-бързо от очакваното след периода на застой в началото на 20-и век. Скоро градът преминал принципните си лимити и затова били планирани и развити нови квартали.

Днес Бело Оризонте е третият по големина град в Бразилия с население от 2,4 милиона души и се смята за един от латиноамериканските градове, които предлагат най-добри условия за живот. Това се дължи и на красотата на огромните зелени площи в града, част от внимателното планиране, на разнообразните културни дейности и природните забележителности на планините, които заобикалят града.

Футбол:

Двата най-големи претенденти за купата на Бразиля са именно от Бело Оризонте. Това са Атлетико Минейро, известни още като петлите, и Крузейро, познати като лисиците. Дербитата между двата отбора най-често се играят на стадион Минейрао. Капацитетът на този стадион е бил 72 000 места, като на моменти е побирал и 100 000 души. След модернизация Минейрао се превръща в много удобен стадион с 58 000 места и определено е едно от най-харизматичните места за бразилски футбол.