Bernays Propaganda: Музиката е саундтрак на идеите ни

  • Bernays Propaganda: Музиката е саундтрак на идеите ни
    Bernays Propaganda: Музиката е саундтрак на идеите ни
  • Bernays Propaganda: Музиката е саундтрак на идеите ни
    Bernays Propaganda: Музиката е саундтрак на идеите ни
  • Bernays Propaganda: Музиката е саундтрак на идеите ни
    Bernays Propaganda: Музиката е саундтрак на идеите ни

Бернайс пропаганда (Bernays Propaganda) е пост-пънк група от Скопие, Македония, която наскоро издаде третия си албум "Забранета планета" и през септември започна своето промо турне от София. Бандата е и част от алтернативното музикално издателство "Направи заедно".


Бернайс пропаганда са Кристина Горовска - вокали, Васко Атанасоски - китара, Цано Куч - барабани и Ненад Трифоновски - бас китара.

Китаристът на групата - Васко, започва да свири преди около 20 години и е част от ъндърграунд сцената в Скопие. След това започва да се занимава с музикалното издателство и да организира концерти за други групи.

- Над какво работите в момента?

- Наскоро издадохме албум и в момента го представяме в различни държави. Турнето ни започна в началото на септември и ще е продължи до 28 октомври, като ни предстоят концерти в Прага, Минск, Любляна. Нови Сад и т.н. Това е второто ни турне, свързано с новия ни албум.

- Мислиш ли, че можеш да си изкарваш прехраната като музикант в Македония?

- Да, това е трудно. Ние сме малка група и организираме малки по размери концерти, но работим и нещо друго, свързано с групата. Например, аз помагам на други групи, като ги карам на турнета. Така че е възможно.

- Как е организирана музикалната сцена в Македония?

- Аз мога да говоря само за алтернативната сцена, тъй като съм част от нея. Липсват ни места, където да свирим такава музика, но напоследък има голяма инициатива за създаването на независим алтернативен център.

- Защото песните ви са главно на македонски?

- Вярваме, че е по-добре да пееш на майчиния си език. Малкото песни на английски, които имаме, бяха написани по време на турнета, където говорехме главно на английски.

- Как определяте стила си?

- Хората често ни задават този въпрос. Не ни интересува какъв стил свирим, за нас е по-важно да изразим мислите си. Живеем в страна, преминала през доста травматични промени и трансформация от комунизъм към засилена форма на капитализъм. Ние сме свидетели на това и като млади хора вярваме, че това общество не работи добре. Според нас хората трябва да работят повече за обществото и да поставят другите пред печалбата и индустриализацията. Музиката ни е като саундтрак на идеите, които искаме да споделим с хората около нас.

- Откъде черпите вдъхновение?

- От всичко, което ни заобикаля - градът ни, страната ни. Не сме доволни, че се превръщаме в капиталистическа държава.

- Какво е чувството, когато сте на сцена?

- Магическо.

- Каква е най-голямата ви мечта, свързана с музиката?

- Мисля, че в момента живеем мечтата си, тъй като най-много искахме да тръгнем на турнета, да се запознаем с мили хора и гласовете ни да бъдат чути. Сега имаме всичко това и сме щастливи.

Bernays Propaganda са тук. А ето и едно от нашите любими парчета на групата: