Безплатни сайтове за учене на чужди езици

  • Безплатни сайтове за учене на чужди езици
    Безплатни сайтове за учене на чужди езици

Това, което най-много харесваме на своето време, са безкрайните възможности за безплатно образование.

Ако сте от онези хора, които са запалени по чуждите езици и нямат нужда от непрестанното наставничество на преподавател, или пък просто искате да практикувате някъде езика, за да не го забравите, ние сме ви подготвили списък с няколко полезни сайта за учене на чужди езици, при това напълно безплатно.

Най-добре е да опитате няколко и да видите коя система ви е най-удобна и приятна.

DuoLingo

В този сайт учите един език чрез друг език, който вече знаете. Включени са възможности за усъвършенстване на писането, разбирането и използването устно на езика. Освен това чувате произношението на думите, можете и да четете и превеждате истински статии от интернет. Системата непрекъснато се подобрява и е една от най-добрите за онлайн изучаване на езици. Единствен недостатък е, че към момента няма голямо разнообразие от езици, които можете да учите, но броят им непрекъснато нараства.

Livemocha - август 2016 г. - вече не съществува

Още една система, която харесваме. Съдържа основите на няколко десетки езика, като в уроците вие виждате написани ежедневни фрази, чувате ги, произнесени от носители на езика, пишете и получавате корекции на съчиненията си от носители на езика. Освен това можете да запишете себе си и да получите оценка на произношението си. Системата разчита на своите потребители, които си помагат едни на други. Вие коригирате съчиненията на някой, който учи български, той ви помага с немския.

Omniglot

Този сайт съдържа основни граматични правила за стотици езици. Не можете да разчитате само на него, за да научите език, но въвеждащите статии за всеки от езиците, са доста полезни. Тук можете да научите и коя буква как се произнася в различните езици.

FSI - - август 2016 г. - вече не съществува

Американското правителство е разработило уроци по няколко десетки чужди езика. Уроците включват учебник и записи за слушане, като всичко е достъпно онлайн. Някои от курсовете са разработени доста отдавна (например, учебникът по български език е от 1961 г.), но може да откриете полезни неща вътре.

BBC

Ще пътувате някъде и ви трябва само кратък списък от най-полезни фрази? BBC има списък с основните реплики, нужни на туристите. Бонус е, че можете да свалите файл за слушане с правилното им произношение и да си го пуснете на телефона или плейъра дори и в чужбина.

My Language Exchange

Искате да практикувате наученото с някого, за когото вашият чужд език е роден? Тук можете да сформирате малки групи от хора, с които да практикувате два езика едновременно – половината време вашия роден език, през останалата половина – родния език на другите участници. Тази система е подходяща за средно напреднали в съответния език.

Interpals

Помните ли в училище си имахме другарчета по писмо от някоя чужда държава? Това е същото, но в съвременна форма. В този сайт не само ще практикувате писмено езика си, но и ще се запознаете с куп интересни хора, нищо чудно – някой ден и ваши приятели.

Lang-8

В този сайт можете да получите безплатна корекция на писмени текстове. Системата разчита на потребителите на сайта, които проверяват едни на други текстовете си. Макар да има риск вашият проверяващ да не е номер едно в правописа на родния си език, обикновено текстът ви се проверява от повече от един потребител, така че да сравните сами.