Бо-Каап е пъстър мултикултурализъм в ЮАР

  • Бо-Каап е пъстър мултикултурализъм в ЮАР
    Бо-Каап е пъстър мултикултурализъм в ЮАР

На хълмовете на Сигнал Хил над центъра на Кейптаун се издига един пъстър и живописен квартал, който е събрал в себе си голяма част от историята на Южна Африка.

Бо-Каап е най-старият и най-красивият от жилищните квартали на Кейптаун, а историята му е историята на мултикултурализма в страната.

36395

Жителите на Бо-Каап са потомци на роби, които холандците са докарали от Малайзия, Индонезия, Индия, Шри Ланка и останалата част от Африка през 16-17-и век. По онова време те са общо наричани Кейп Малайзийци.

36397

След завладяването на Кейптаун от англичаните, положението на това население се подобрява, защото те получават религиозна свобода, а по-късно робството е забранено. Освободените роби създават нова общност в Бо-Каап, която и до ден-днешен живее в Малайзийския квартал.

36396

Тази общност е етническа смес от хора от южна и югоизточна Азия, и местни африканци. Религиозната им принадлежност е основно мюсюлманска, а много местни жени са приели исляма, за да могат да се омъжат за мюсюлмани, защото на тях им е забранено да пият алкохол. Днес жителите на Бо-Каап се наричат Кейп Мюсюлмани.

36398

Бо-Каап привлича туристи от цял свят с разноцветните си къщи, които са изместили чисто белия цвят на постройките от робския период.

36399

Днес цветните къщи и калдъръмените улички от 18-и век са само частот приноса на квартала към южноафриканската култура.

36400

Друг е въпросът дали Бо-Каап ще успее да съхрани автентичния си вид и култура, защото част от местните са се изнесли и на тяхно място вече живеят по-богати новодошли.

36401