Бон през погледа на един местен

  • Бон през погледа на един местен
    Бон през погледа на един местен

Велислава завършва психология и от 3-4 години живее в Бон и Кьолн. "Защо харесвам тази област ли? Ако ги посетите, ще видите китния и симпатичен Бон, събиращ култура и история в едно. Кьолн пък е градът на лудницата и нощния живот."

Първото място, на което ще ви заведа в Бон е... кратка разходка в центъра. Може би ще тръгнем от Ботаническата градина, ще разгледаме замъка Попелсдорфер (Poppelsdorfer Schloss), който в момента е минералогичен музей. Ще идем до Попелсдорфер Але (Poppelsdorfer Alle), където ще се насладите на невероятно красивите барокови къщи и кестеновите алеи. Ще потърсим някоя интересна книга в малките червени телефонни кабини, които са отворени библиотеки... Всеки може да си вземе книга, да я прочете или да остави някоя своя с надеждата, че тя някога пак ще се върне при него. После ще се разходим в центъра, ще разгледаме сградата на кметството, университета. В Кьолн ще се полутаме в самия център, където се намира и известната Кьолнска катедрала, но няма да пропуснем и малките стари улички и типичните за града кръчми... И реката, разбира се...

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам... на брега на река Рейн, сядам на някоя пейка и просто гледам водата.

Ако дойдете в Бон, задължително се снимайте с... Според мен тук всичко заслужава да бъде запечатано за спомен. Аз лично бих се снимала с пънкарите и другите хора. Въпрос на лични предпочитания.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... Кьолш (типична за този регион бира) с наденички и пържени картофи.

За да избягам от ежедневието, отивам в... еднa местност в околностите на Бон, казва се Седемте планини (Sieben Gebirge), има красива природа, стари крепости, а на една от тези планини се намира прословутата местност, за която лорд Байрон е написал стихотворение (Drachenfels)

Жителите на Бон никога не биха... спрели да празнуват карнавала на Розенмонтаг (Rosenmontag).

Можеш да познаеш, че някой е от Бон по... ето тук ме затруднихте...всичко е много космополитно...

Малко хора знаят, че... в Бон е роден Бетовен, дори може да посетите родната му къща.

През пролетта трябва да... се разходите по улицата с цъфналите черешови дръвчета в стария град (Kirschblüte in der Heerstraße – Altstadt). Толкова е романтично...

През лятото трябва да... отидете на плаж на Рейн или на зоогическа градина в Кьолн, а може и двете и вечерта да пиете студен Кьолш в някоя бирария до реката.

През есента трябва да... се скриете на топло и закрито местенце, където да пиете нещо топло и да четете някоя интересна книга. И не забравяйте чадърите. Тук вали адски много по това време.

През зимата трябва да... може би, да се разходите по улицата на музеите в Бон или да отидете на концерт... такива има в изобилие. Изборът е голям.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Бон е до... Дюселдорф... или някои друг град (в този регион градовете са много близо един до друг)

Само в Бон може да се случи... Карнавалът на Розенмонтаг през февруари. Това е карнавал на улицата, наречен още "лудите дни“ и е с продължителност една седмица. Започва през ''Женския четвъртък" и приключва на ''Пепелна сряда''. Карнавалът се чества с фиести по улиците, площадите и кръчмите. Акцентът обаче остава маршът на култовите и характерни за карнавала три основни персонажа - Принцът, Селянинът и Девицата.

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.