Братята Исса и действителното значение на дълговете

  • Братята Исса и действителното значение на дълговете
    Братята Исса и действителното значение на дълговете
  • Братята Исса и действителното значение на дълговете
    Братята Исса и действителното значение на дълговете

Една от актуалните и силно дискутирани теми в момента в сферата на търговията е как братята Исса използват големи суми дълг, за да закупят значителни миноритарни дялове в редица различни компании. Те вече притежават бизнеси като супермаркети, бензиностанции и заведения за бързо хранене. Големият въпрос е как успяват да го направят, след като не притежават неизчерпаем запас от ликвидни средства? И тук всъщност те ни показват нагледно какво означава понятието заем.

Да имате дългове, когато купувате и управлявате компания, не е същото, както когато просто посрещате битовите си сметки с тях. Когато не платите навреме битовата си сметка, тя става веднага изискуема и се превръща в просрочено задължение, тъй като не са били договорени предварително други условия с кредитора. Братята Исса обаче използват т.нар. дългово финансиране, което им позволява да закупят големи дялове в редица търговци на дребно и търговски вериги.

Какво представлява дълговото финансиране?

При вземането на личен заем ще получите по-добри условия и ще можете да заемете повече пари, ако обезпечите заема с материален актив. Най-често обезпечението е ипотеката, при която можете да заемете сериозна сума пари, но е налице рискът от това да загубите жилището си (активът, върху който е обезпечена ипотеката), ако не успеете да се справите с изплащането на вноските.

Банката ще ви отпусне обезпечен заем за покриване на покупната цена на жилището ви, а необезпечените лични заеми могат да ви бъдат предложени само за 10% от ипотеката. От казаното до тук може да обобщим, че предоставянето на обезпечаван заем срещу реален актив дава заявка за сериозно кредитиране.

Защо братята Исса използват дългово финансиране?

Това е механизъм за разширяване на инвестиционния портфейл, без да е необходимо да се разполагат с голям запас от ликвидни парични средства. Всеки инвеститор от високо ниво ще ви каже, че трупането на големи суми пари не води до нищо ефективно, отделно от това е уязвима от инфлацията. Както всеки разумен милиардер, братята Исса използват парите си, като ги влагат в активи, като замисълът е тяхната стойност значително да се повиши с времето.

Братята Исса и действителното значение на дълговете
Снимка: Unsplash

Използването на дълг за покриване на разходите по придобиването им позволява да заемат много повече пари, отколкото биха могли, ако търсеха необезпечено финансиране. Интересното в техния бизнес подход е това, че те се фокусират върху марките за търговия на дребно, от където разполагат с много физически активи под формата на складови наличности и търговски площи, с които могат да обезпечат заемите.

Дали дълговото финансиране е равносилно на заобикаляне на правилата?

Според някои икономически анализатори натоварването на бизнеса с дългове още от самото начало на неговото стартиране на практика ограничава възможностите му за реализация. Други обаче са на напълно противоположното мнение. Важно е да знаете, че дълговото финансиране е напълно законно и валидно средство, чрез което можете да придобиете бизнес.

Инвеститори като братята Исса на практика удвояват прогнозите си за бъдещето на всеки бизнес, който добавят в портфолиото си. Един от основните мотиви в тяхната политика е, че инвестирайки това ще доведе до повишаване стойността на бизнеса, респективно повишаване цената на акциите. Това от своя страна гарантира възвръщаемостта на средствата и бизнеса ще може да обслужва задълженията си. Въпреки че това е нещо, което средностатистическият човек може да сметне за неправилно по време на кризата с разходите за живот, въпросът е, че в действителност те не вземат пари от компанията.

Дълговото финансиране не е равносилно на изваждане на всички активи от бизнеса - то е средство за придобиване на голям дял, за да можете след това да стимулирате по-бърз икономически растеж. Инвеститорите, които прилагат този подход, твърдят, че по този начин внасят свежи идеи и по-добри перспективи в даден бизнес. Ако цената на акциите остане висока в продължение на 12 или повече месеца след придобиването, това ще значи, че тази теория е вярна.

Как ще изглеждат нещата в бъдеще?

Опитът показва, че новото управление и свежите идеи могат да бъдат точно това, което е необходимо, за да се превърне един бизнес в много по-печеливш. В същото време обаче е добре да имате предвид следните неща. А именно, ако значителна част от бизнеса ви премине в ръцете на други собственици чрез дългово финансиране, ще е налице рискът той да бъде изложен по-силно на широко разпространени икономически спадове.

 

Бизнес, който има да погасява вноски по кредит, има съответно по-големи разходи всеки месец от своите конкуренти, което със сигурност не се отразява добре на неговата конкурентоспособност. Но вместо да афишираме това като причина инвеститорите да бъдат по-сдържани в дълговото финансиране, ние смятаме, че има какво да се каже и за положителните страни на въпроса.

Когато високопоставен инвеститор отдели цялото си внимание на дадено предприятие и го избере въз основа на прогнозни бъдещи резултати, това е индикация за доверие в сектора на търговията на дребно. Конкретно по отношение на търговията на дребно те смятат, че могат да върнат хората на главната улица във физическите магазини, а точно от това се нуждае този сектор в момента. Със сигурност е възможно, когато се появят няколко успешни примера, да последват и други. Това е едно добро решение, в случай че искате да създадете процъфтяващ, устойчив и напредничав сектор за търговия на дребно, който отговаря на нуждите на потребителите и същевременно е подготвен за по-широките икономически перспективи.

В заключение

Става дума за това, че всъщност има две различни категории дългове. От една страна става дума за обикновените, ежедневни заеми, като например закъснението за битова сметка или задължения на малки залози, направени при игра в онлайн казино, от друга - това са структурираните дългове, които братята Исса използват за финансов лост. Именно това разграничение ще ни даде по-добра представа за това как светът на търговията на дребно се променя с бързи темпове, дори във време, в което ликвидните активи са силно ограничени.