Бразилия на гребена на футболната вълна

  • Бразилия на гребена на футболната вълна
    Бразилия на гребена на футболната вълна

В Бразилия се открива 20-то поредно Световно първенство по футбол. То ще се проведе от 12 юни до 13 юли.

Това е второто домакинство на Бразилия след Мондиал 1950.

Кандидатурата на страната бе избрана без почти никаква конкуренция, след като през 2003 г. ФИФА обяви, че първенството със сигурност ще се проведе в Южна Америка за първи път от 1978 г., когато домакин бе Аржентина.

64 мача ще се изграят в 12 града на Бразилия по време на Мондиал 2014.

Откриването на световното по футболще започне днес от 21:00 часа българско време, а първият мач е от 23:00 часа на "Арена Сао Пауло", където излизат домакините от Бразилия срещу Хърватия. Вижте пълна програма на Мондиал 2014.

Какво ново на Световното?

За първи път е въведена технология на голлинията, която ще известява съдиите за това дали топката е преминала очертанията за гол. При преминаването на топката през голлинията, съдията на мача ще получава съобщение на своя часовник, че има гол.

За първи път ще се използват американски роботи и дронове, които да следят тълпите и подозрителните субекти.

За първи път съдиите ще трябва да маркират разстоянието на стената при изпълнение на пряк свободен удар с бял спрей, който изчезва минути по-късно.

Най-скъпото световно първенство в историята

Според някои данни Мондиал 2014 ще бъде най-скъпото световно първенство в историята на Световните първенства. Някъде между 14 и 16 милиарда долара са изхарчени от организаторите. Само за сравнение ЮАР 2010 и Германия 2006 изхарчиха съответно 4 и 6 милиарда долара.

Научете още за официалния албум с песни на Световното по футбол, информация за стадионите на световното, новини от Мондиал 2014, както и още много любопитни факти за Световното по футбол в Sporta.bg.