Бреша - красивото бижу на Ломбардия

  • Бреша - красивото бижу на Ломбардия
    Бреша - красивото бижу на Ломбардия
  • Бреша - красивото бижу на Ломбардия
    Бреша - красивото бижу на Ломбардия
  • Бреша - красивото бижу на Ломбардия
    Бреша - красивото бижу на Ломбардия
  • Бреша - красивото бижу на Ломбардия
    Бреша - красивото бижу на Ломбардия

Бреша е красив италиански град, намиращ се в област Ломбардия. Разположен е в полите на Алпите, в близост до езерата Лаго ди Гарда и Лаго д‘Изео, което го прави привлекателна туристическа дестинация. Близостта му до главния административен център на областта – Милано, както и до летище е предпоставка, градът да бъде посещаван и желан от хиляди туристи целогодишно.

Бреша е и център на третата по големина промишлена зона в Италия. Тук са добре развити автомобилната и машиннообработателната промишленост.

Бреша - красивото бижу на Ломбардия
Снимка: pixabay.com

Градът е основан по времето на римската империя, като е бил важен регионален център. Наследник е на дрeвния античен град Brixia. Добре са запазени древни архитектурни исторически паметници от времето на Средновековието и на Римската империя.

Като типичен италиански град и Бреша е богат на замъци, дворци и красиви палати на богати фамилии. На красивия площад Piazza del Loggia се намира и едноимения ренесансов дворец, който с колонадите си от XV век напомня на венецианската история и разкош.

Brolleto  е един от най – красивите и забележителни замъци на теритирията на Ломбардия. Построен през XI век, многократно дострояван и разширяван, запазил своя стил и днес.

Не по – малко интересни и краиви са и катедралите на Бреша. Duomo Vecchio или старата катедрала наричана още La Rotonda, построена през XI век върху руините на древна базилика. В нея се съхраняват ценни картини и платна на видни художници като Алесандро Бонвичино, известен също като Морето, на Джироламо Романино и други.

Бреша - красивото бижу на Ломбардия
Снимка: pixabay.com

Новата катедрала Duomo Nuovo, строена в продължение на 221 г., завършена през 1825 г., с красивата арка на светците Apollonius and Filastrius. В града има и други църкви, които заслужават внимание.

В Бреша са построени повече от 72 фонтана от мрамор, добиван от близките до града мраморни кариери.

Отидете и до Пиаца дел Форо, където ще видите останките от някогашните величествени римски постройки – Капитолий и Театро Романо, построени през 73 – та година по времето на император Веспасиан и посветени на Юпитер и Минерва. Тук можете да видите съхранените оригинални олтари и красивия под с цветен мрамор. Тук, на пиацата ще почувствате типичната ломбардийска атмосфера, съхранила духа на отминалите древни времена.

Качвайки нагоре по павираната улица, ще стигнете до замъка – крепост, издигащ се величествено над историческя център на града, някога бил собственост на семейство Висконти. Строен през XIII век, замъкът е бил укрепен от набези с високи стени, ров и подвижен мост. Днес тук се помещава Музеят на оръжията, както и Музеят на историята на Бреша. Тук има богато разнообразие от експонати, показващи историята и живота на града и региона около него. Също така са запазени артефакти от I век пр. н. е. до V век сл. н. е.

Друга интересна постройка е малката църква Санта Мария деи Мираколи, строена през XV век, по – късно по време на Втората световна война разрушена, но впоследствие възстановена. Тук може да се видят красивите мраморни барелефи от XV век.

Бреша, както повечето типично италиански градове е съхранил облика си от древната римска епоха, през Средновековието, Ренесанса до днес.

Освен богатството от архитектурно – исторически ценности, Бреша предлага на местните, както и на гостите на града множество тратории и ресторантчета с типичната си собствена романтична атмосфера, в които се предлагат кулинарни изкушения от богатата на вкусове италианска кухня.

Определено Бреша си заслужава отделеното внимание. Отидете ли до Милано или до италианските езера, отделете от времето си, за да разгледате това типично италианско бижу.