Будва и Котор: 2 града в Черна гора, които трябва да посетите

  • Будва и Котор: 2 града в Черна гора, които трябва да посетите
    Будва и Котор: 2 града в Черна гора, които трябва да посетите

Град Будва, разположен на адриатическото крайбрежие на Черна гора, е място, което привлича туристи от близо и далеч.

Благодарение на интересната си средиземноморска архитектура, нощният живот, а през лятото, и плажовете, той е най-посещаваният град в страната.

Будва представлява интерес и заради интересната си история – тук има останки от древногръцката и древноримската цивилизация. След разпадането на Римската империя на Източна и Западна, градът се оказва точно на границата между тях, което оказва влияние върху културата и историята му. През средновековието пък, мястото попада под влиянието на Венецианската република, която го управлява близо 300 години. По късно Будва е управлявана последователно от Австрийската империя, Наполеонова Франция и Руската империя. Накрая отново попада под властта на Австрийската империя (по-късно и Австро-Унгарската), а след разпадането ѝ става част от кралсто Югославия (през 1918 г.).

Будва и Котор: 2 града в Черна гора, които трябва да посетите

В историята на града има и българска следа, тъй като през 1002 г. той е превзет от войските на цар Самуил. Така Будва става част от Първото българско царство до краят му.

Всички тези влияния, несъмнено са оставили своя отпечатък върху облика на града, който, между другото, преди години е бил сполетян от голямо земетресение (на 15 април 1979 г.). В резултат старата му част е претърпяла огромни поражения.  За щастие днес всички сгради са реставрирани и почти няма следа от бедствието.

Будва и Котор: 2 града в Черна гора, които трябва да посетите

В случай, че искате да се възползвате максимално от времето си в Черна гора, то задължително посетете и Котор – един град, който със сигурност ще ви очарова. Разположен в най-изолираната част на Которския залив, той е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Най-впечатляващите обекти на територията му са: старото средиземноморско пристанище, както и Которската крепост, обграждаща града. От XV до XVIII век Котор е под властта на Венецианската република, която оказва съществено влияние върху днешния облик на града.

Мястото има уникална атмосфера, благодарение на природните си дадености (намира се в подножието на планинския масив Ловчен) и интересната архитектура. Тук може да се разходите по тесните каменни улички, откъдето ясно се виждат византийските и римски влияния, преплитащи се с барок и готика. Съвременните магазини и уютните заведения и кафенета, само допълват пъстрия пейзаж.

Будва и Котор: 2 града в Черна гора, които трябва да посетите

Най-разпознаваемата забележителност на града, превърнала се в негов символ, е катедралата“Свети Трифон”. Освен че е най-голямата и величествена сграда в Котор, тя е и един от най-ярките образци на романската архитектура по Адриатическото крайбрежие. Изображението на тази впечатляваща катедрала присъства дори в герба на града, заедно с изображенията на лъв и на хълма “Свети Иван”.

Друг интересен обект в града е крепостта “Свети Иван”, построена от император Юстиниан, но претърпяла сериозни промени по време на Венецианското управление – сегашният си вид крепостта е придобила през XV век. Разхождайки се по хълма, ще видите и църквата “Дева Мария на изцелението”, построена от оцелелите жители на Котор, след епидемията от чума.

Будва и Котор: 2 града в Черна гора, които трябва да посетите

Въпреки че през зимата, може и да не е толкова приятно да се разхождате из залива, все пак ще споменем, че целият фиорд е дълъг около 50 км. Може да съкратите това пътуване, като хванете ферибот, който да ви стовари на другия бряг. Оттук нататък гледките по пътя са изключително живописни  и определено си струва да бъдат видени.