Чъмпинг или как в Англия къмпингуват в древни църкви

  • Чъмпинг или как в Англия къмпингуват в древни църкви
    Чъмпинг или как в Англия къмпингуват в древни църкви

Кой би спал в хотел, ако може да нощува в средновековна църква в Англия?

В някои части на Англия се появява движение от нов тип модерни пилигрими, които пътуват и нощуват в древни църкви. Всъщност, не всички са религиозни – но всички са част от новата мода в туристическата индустрия – чъмпинг (от английски champing = church camping или къмпинг в църкви).

Какво е да нощуваш в църква

Участващите църкви са отворени за всички през деня, но през нощта остават на разположение единствено на чъмпингарите, които могат да обикалят из всяко кътче. За гостите има осигурени електрически свещи, бутилирана вода, леки закуски, къмпинг столове, както и спални чували и възглавници.

Повечето нямат модерна тоалетна, течаща вода или отопление, така че преживяването е много по-близо до къмпинг, отколкото до хотел.

Тук не става въпрос за безразборно разпъване на палатки из древни светини, а за по британски организирана дейност. Всичко се движи от Тръста за консервация на църкви, който е намерил хитър начин едновременно да осигурява средства за поддръжката на малки селски църкви и да предлага специално преживяване за туристите.

„Освенняколко много уморени поклонници, монаси и тук-там изтощен свещеник“ чъмпингарите ще са първите, които ще спят във вековните храмове.

Не просто нощувка в църква, а истинско уикенд приключение

Първата църква, която се включва в проекта още през 2014 г., е Вси Светии в селцето Алдуинкъл, на три часа от Лондон. Освен че нощуват в средновековна обстановка, посетителите могат да се качат на камбанарията на църквата за страхотна гледка към цялата околност, да плават с кану в местната река или да се разхождат в селото.

Църквата във Фордич пък се намира в самообявилия се най-малък град във Великобритания. През Средните векове тук са спирали корабите по пътя си ктм Кентърбъри.

Кога е чъмпинг сезонът

Все повече и повече храмове се включват в проекта на Тръста за консервация на църкви и през 2016 г. над 600 души са нощували в общо 7 налични обекта. Чъмпинг сезонът е от май до септември, когато времето е подходящо за колоездачи, кану ентусиасти и дори семейства с деца.

Повече информация тук.