Чепеларе – курорт за всеки сезон

  • Чепеларе – курорт за всеки сезон
    Чепеларе – курорт за всеки сезон

Чепеларе е едно от местата в България, което си заслужава да се посети по всяко време на годината. А магията на Родопите и гостоприемството на местните със сигурност ще ви накарат да се върнете.

Чепеларе се намира 1150 м надморска височина в централната част на Родопите, по горното течение на река Чепеларска. Намира се на 230 км от София и на 80 км от Пловдив

До Чепеларе има добре устроена пътно-транспортна мрежа. Лесно проходим е с кола и има редовно движещи се линии автобуси. 

В близост се намират и някои китни селца, където се развива селски туризъм – Богутево, Хвойна, Орехово, Павелско, Проглед, Забърдо, Зорница. Препоръчваме ви ги, ако си падате по селски туризъм.

Чепеларе – курорт за всеки сезон


Сред природните забележителности около Чепеларе, ви препоръчваме да се насочите към водопадите Дуплево, Скакалото и Костен мозък, местностите Средните ливади и Куцинско блато и Глухите камъни както и забележителният скален феномени Чудните мостове.

Интересен факт е, че на територията на община Чепеларе има 70 паметника на културата крепостта Цирикова черква, тракийското селище, черквите „Св. Атанасий Велики“, „Възнесение Господне“ и „Св. Илия“.

Бивайки един от популярните ски-центрове, Чепеларе разполага с писти и пътищата за алпийски дисциплини, които са с обща дължина над 20 км. Тези за ски бягане и биатлон пък са над 25 км. В курорта може да намерите още и детски ски център, ски училище и сноуборд парк.