Черната котка на Париж - историята на едно кабаре

  • Черната котка на Париж - историята на едно кабаре
    Черната котка на Париж - историята на едно кабаре

Виждали сте тази котка. Може би дори я имате у дома си на картичка или друг сувенир от Париж и артистичния квартал Монмартър. Тя е символът на първото и превърнало се в легендарно за изминалия век кабаре “Черната котка” (Le Chat Noir). И макар днес вече да носи друго име (кабаре Ерос), това не пречи на днешното кабаре да отпразнува 60-годишнината на своя прочут предшественик.

“Черната котка” е основано през 1881 г. и е първото авангардно кабаре, където литература, музика и театър се сливат в едно. Програмата в него протичала под формата на развлекателно шоу с елементи на импровизация, скечове и художествени етюди. Всяка вечер била различна от предишната, като преминавала под звуците на песни, музика и истории. През 1886 г. театърът на сенките се превръща в главна атракция. Посещаван е от известни личности за онова време - композитори, художници, писатели, интелектуалци. “Черната котка” е мястото, където са замислени и дооформени десетки произведения на изкуството.

На няколко пъти кабарето сменя мястото си. В наши дни има модерни версии - барове, ресторанти и други, като например заведение на булевард Клиши, което носи името "Черната котка".

Самият квартал Монмартър се счита за автентичен носител на стария парижански дух. За разлика от централната част на града, където ще ви отнеме много време, за да се прехвърлите от едно място към друго, уличките в Монмартър са малки и симпатични. Всъщност това е и кварталът на кабаретата. На него освен легендарната “Черната котка” се намира още по-известното кабаре “Мулен Руж”.

А световноизвестната рисунка на черната котка всъщност е плакат от 1896 г., който информира за предстоящо турне на трупата на кабарето. 

По повод рождения ден на “Черната котка” изложба в музея Монмартър в Париж разказва историята му в повече от 200 произведения на изкуството и литературата. Инсталацията включва реконструкция на парижките кабарета, сред които е и “Черната котка”.