Честване на 3 март - къде и какво?

  • Честване на 3 март - къде и какво?
    Честване на 3 март - къде и какво?

Ето акценти от честванията на националния празник на България - 3 март, в различните градове на страната. Освен традиционните военни почести, поднасяне на венци и цветя и концерти, на някои места са планирани интересни събития.


София

142 години от освобождението ни от Османското иго в София ще честваме пред Паметника на българския опълченец. Тържеството ще се състои от 11:45 часа. Повече информация тук.

* По традиция Софийската филхармония отбелязва Националния празник с произведения на български композитори с Музикален маратон "Обичам българската музика" на 3 март в зала "България". Повече информация тук.

Велико Търново

Начален час на събитията е 10:00, а сборният пункт е площад „Съединение“ пред музей „Възраждане и Учредително събрание“. Повече информация тук.

Пловдив

Както всяка година комитет „Родолюбие“ организира „Поход на свободата“. Шествието е предвождано от членовете на комитета, които освен традиционното си облекло носят и копия от знамената на българското опълчение. Гражданите, които желаят  да се включат трябва да се явят в 10:30 часа в подножието на Бунарджика пред входа на ресторант „Южен полъх“ (бившия „Малък Бунарджик“), за да се качат пеша и под строй до паметника на руските освободители за началото на честването в 11 часа. Повече информация вижте тук.

Враца

Във Враца с празнично шествие, което ще бъде съпроводено от 25-метров национален флаг ще започне тържественото отбелязване на 141 години от Освобождението на България.

Пъстрата колона ще тръгне в 10:30 часа от пл. „Македония“ и ще продължи до пл. „Христо Ботев“. Повече информация вижте тук.

Пампорово

За четвърта поредна годинаскиори и сноубордисти в народни носии ще се спуснат заедно от връх Снежанка в Пампорово по случай Националния празник на България. В ски шествието могат да се включат желаещи от всяка възраст. Лифтовете до кулата „Снежанка“ ще извозват участниците безплатно от 10:30 ч. до 11:30 ч ,когато ще стартира масовото спускане. Повече информация тук.

Ловеч

Община Ловеч е подготвила разнообразна програма по повод националния празник Трети март. На 2 март, понеделник, ще бъде изнесен празничен концерт на Общински духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Изявата се нарича  „Moя България“, по предварителни сведения организаторите са подготвили изненада за публиката. Мястото е  Драматичен театър – Ловеч, от 18:00 ч. Повече информация тук.

Поморие

142-та годишнина от Освобождението на страната ни от османско владичество ще бъде отбелязана в Поморие с тържествен спектакъл. Честването на 03.03.2020 г. (вторник) ще се започне в 10:00 часа пред паметните плочи на участниците в Освободителната война, в центъра на града, с издигане на националния флаг на Република България. Повече информация тук

Регионален исторически музей – Търговище 

Регионален исторически музей – Търговище съобщава, че на 3 март - Националният празник на България, от 9:30 до 13:00 ч. ще бъде отворено за посещение Славейковото училище, където може да се види изложбата „Когато се раждаше свободата”. Тя е експонирана специално за празника и представя ценности от музейния фонд, свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878) и Освобождението на нашия град. Повече информация тук.

Тетевен

По случай Националния празник на България Община Тетевен ще почете паметта на героите, дали живота си за освобождението! Вижте програмата тук.

Русе

Националният празник на България 3 март ще бъде отбелязан в Русе с концерт на група „Епизод“. Музикантите ще представят песни по "Епопея на забравените" от Иван Вазов, както и от поезията на Христо Ботев. Гост-изпълнител на концерта ще бъде русенката Виктория Миланова, която ще изпее "Аз съм българче" под съпровода на групата. Повече информация вижте тук.

***

Вход свободен в музеите

В празничния 3-ти март, когато честваме Националния празник на Република България, столичани ще могат безплатно да разгледат редица експозиции в София.

С вход свободен за посетителите ще работят:

- Парк-музей „Врана“

- Общински културен институт Регионален исторически музей – София

- Зоологическа градина – София

- Общински културен институт Софийска градска художествена галерия

- филиали – галерия-музей „Дечко „Узунов” и галерия „Васка Емануилова”.