Чипровски водопад и екопътека Деяница

  • Чипровски водопад и екопътека Деяница
    Чипровски водопад и екопътека Деяница

Под дебелата сянка на вековните буки, гората и реката живеят в съвършена идилия, като в приказка. Озовете ли се тук, ви очаква разходка по килим от шума и неусетно навлизане в дебрите на Чипровски дял на Стара планина.

Какво ще видите по екопътека Деяница

Дълбоко ждрело, гонещи се весели капки на водните къдрици, озвучаващи гората и Чипровския водопад. Дъх на диви гъби, песен на падащите води, пеещи птички. Саламандри, които преминават бавно и необезпокоявани, като прегърбени старци, сякаш широката пътека е тяхна. Не след дълго се чува рев и достигате до високия 18 метра Чипровски водопад.

Мигът е кратък, забързаното ежедневие ни зове, но дори в него сме успели да вземем частица от очарованието на дивия Северозапад.

Намирате се в защитена местност, така че пазете!

Полезна информация: За да стигнете до Чипровски водопад, преминавате през град Чипровци и след края му пътят ви извежда в посока Гушовски манастир (разрушен при Чипровското въстание през 1688 г.). Разгледайте останките от каменната църква на манастира и се изкачете на хълма, на който се е намирал – там има каменен кръст. Починете си - тук има чешма и маси за пикник. След това по табелите поемете по добре маркираната екопътека Деяница. Изминаването на пътеката отнема около 1:30 часа в едната посока, като в горната си част е доста стръмна. Водопадът е най-красив и пълноводен през пролетта.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте и още снимки от екопътека Деяница и Чипровски водопад:

40077

40076 40079