Човекът, който поправя градовете с лего

  • Човекът, който поправя градовете с лего
    Човекът, който поправя градовете с лего

На мен не ми харесва да живея в скучни и сиви градове, а на вас?

Хората имат различни причини да обикалят света. Германецът Ян Форман го прави, за да реконструира увредени здания с LEGO. От Бразилия до Лондон, от Германия до САЩ, цветните „кръпки“ от проекта му „Dispatchwork” са прочути по целия свят, а мнозина започват да го имитират.

Ян намира разрушените и пропукани места в обществени сгради по целия свят и ги запълва с различни по цвят и размер пластмасови блокчета лего. Артистът смята, че сивото пространство е отлично платно за лично творчество и всъщност всеки може да се включи. София ще стане част от глобалната карта с преобразени градове по света от 5 юни, когато Ян ще започне трансформацията й, като всеки желаещ ще може да се включи. Избраните локации ще бъдат обявени скоро от организаторите на фестивала ДОМА Арт Фест.

34981

Ето какво разказа Ян в специално интервю за Peika.bg:

- Никой не харесва сиви градове, но и никой не прави нещо по въпроса. Как ти хрумна идеята да използваш лего за разведряване на градската среда?

- Първо бих искал да отбележа, че много хора правят различни неща, за да променят сивите градски пейзажи. За щастие, не съм единственият. И тъй като много хора по света започнаха да „ремонтират“ в собствените си градове, не съм и единственият, който поправя разбити стени с цветни блокчета. Първия път, в който наистина бях сам, беше на стените на малкото италианско селце Бокиняно. Сградите там изглеждат сякаш са построени на случаен принцип – през годините всяка тухла, която се е побирала, е използвана – пясъчник от римско време, керамични тухли или бетонни блокове. Стига да е допринасяло за цялостта на стените. На този фон моят проект допълни с нови тухли от пластмаса. С послание за цветното улично изкуство и преходността.

- Какво най-вече липсва на градовете днес?

- На съвременните градове най-много им липсват свободни пространства за свободно развитие на жителите им. Всичко, което виждате, е частна собственост. Навсякъде има реклами. Как човек може да намери собствено място, ако всичко изглежда вече заето? Това е още една причина, заради която избрах да не залепвам моите „кръпки“, а да ги оставям в ръцете на времето и ерозията – за да освободя пространствата и от моите намеси.

34593

- Кой е най-добрият начин да направим градовете повече като детска игра и по-малко сериозни?

Единствената възможност това да се случи според мен е да направим собствения си живот по-игрив и да не приемаме всичко твърде сериозно. Градовете не са сериозни, сериозни са хората, които живеят в тях. Разбира се, политиците и градските архитекти трябва да са водещи в тази битка, но всеки от нас трябва да се включи и да заяви какво иска.

- Как реагират хората на проекта ти?

- Реакциите са изключително позитивни. Изглежда всички го разбират в положителен аспект и всъщност Dispatchwork е точно с такава цел. Чрез проекта се опитвам да открия взаимовръзки между общества/градове/култури... По време на пътуванията си се опитвам също така да разбера за себе си, много лично, колко далеч сме от една възможна утопия да живеем като мирно общество в един свят. Засега всяка държава има свои проблеми и е много интересно да ги наблюдаваш.

34982

- Как избираш градовете, които да включиш в проекта?

- Или ме канят от организации и фестивали като ДОМА Арт Фест, или директно от общините. Освен това, ако отида на ваканция на ново място, винаги нося цветни блокчета. Понякога пътувам специално пътувам до определени локации, защото смятам, че Dispatchwork ще си пасне перфектно там.

- Кой град от проекта ти е харесал най-много досега?

- Както казах, всеки град има свои специфични интересни аспекти. Но разбира се, беше изключително забавно да работя в Амстердам, Берлин, Ню Йорк, Париж... в някои от европейските столици... Тайпе беше супер, но също и Сантяго в Чили... Малките селца като Бокиняно са не по-малко очарователни. Там съседите ще те поканят на обяд, ако харесат това, което правиш. Много се вълнувам какво ме очаква в София.