Чудни места по света, за които може и да не сте чували (част 2)

  • Чудни места по света, за които може и да не сте чували (част 2)
    Чудни места по света, за които може и да не сте чували (част 2)

Пътешествията могат да отведат човек до различни места, които крият исторически факти, странни легенди, интересни истории, красиви забележителности, спиращи дъха гледки, природни красоти и какво ли не.

Колкото повече разглеждаме, четем и търсим, толкова повече разбираме, че има хиляди неща, които не знаем, милиони места, които не сме посетили, безброй факти, исторически данни и легенди, за които не сме чували. И разбираме, че винаги ще има нови места, които да открием и нови гледки, на които да се насладим. Колко е хубаво да пътуваш по света!

Нека разгледаме някои чудни места по света, за които може и да не сте чували.

6. Каменната гора в Мадагаскар

Чудни места по света, за които може и да не сте чували (част 2)
Снимка: pixabay

Добре дошли в "каменната гора". Непроницаеми варовикови кули, широки пропасти и криви каньони очакват пътешественици, които се впускат в разходки и приключения в Национален парк Цинди де Бемараха. И все пак неговата каменна гора е повече от вълнуващо препятствие - това е голямата биофорта на острова.

Един от най-добрите начини да разгледате наоколо е чрез кану. Тръгнете рано по червено-оранжевата река Манамболо, за да избегнете топлината през деня. Плавайте под планините Бемараха, за да видите игловидните шипове на Цинди, които се издигат пред вас, някои на над 60 метра. Рядък птичи живот обитава горите, езерата и мангровите гори и дори може да видите величествения мадагаскарски рибен орел в действие.

Открития се правят тук непрекъснато. Влизайки в тесните пещери и разкривайки фрагменти от счупена керамика ще разберете, че някога хората са направили тази сурова земя свой дом. След това се изкачете за невероятна гледка към сифака на Декен и кафяви лемури, обикалящи каньонските гори, и размишлявайте какво още може да има там.

Интересно: Преводът на името "tsingy" е доста удачен - идва от мадагаскарската дума за „където човек не може да ходи бос".

7. Коно де Арита, Аржентина

Чудни места по света, за които може и да не сте чували (част 2)
Снимка: wikimedia

Коно де Арита е стратовулкан или т.нар. слоест вулкан. Представлява висок, коничен вулкан, съставен от пластове втвърдена лава, тефра и вулканична пепел. Изригват експлозивно, което понякога води до природни бедствия и човешки трагедии, особено в съчетание с пирокластични потоци.

Характерно за формата им е стръмността, която се получава, тъй като вулканът е висок и лавата обикновено изстива, преди да стигне до подножието му. 

Конусът се издига на височина 150 м и разкрива пред очите ви една различна и красива гледка. Наистина уникално място. Прекосявайки огромната ширина на Салар де Аризаро, мрачният конус се появява на епичен фон, загадъчен и завладяващ. Наподобява гигантска пирамида и привидно плава по ослепителната равнина.

Интересно: Пустинният под става бял, когато го погледнете отгоре, докато солените кристали в земята отразяват слънчевите лъчи.

8. Лалибела, Етиопия

Чудни места по света, за които може и да не сте чували (част 2)
Снимка: wikimedia

Обгърнат в мистерия и чудо, Лалибела, вторият най-свещен град на Етиопия след Аксум, е дом на комплекс от средновековни монолитни пещерни църкви, включително най-големите в света.

Разположени в района на Амхара в северна Етиопия, 11-те скални църкви на Лалибела са наречени осмото чудо на света и са обявени за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1978 г. Тези уникални места за поклонение са трудоемко издълбани от земята с помощта на чукове и длета и свързани чрез сложни тунели.

Чудни места по света, за които може и да не сте чували (част 2)
Снимка: wikimedia

Bet Medhane Alem е най-голямата от църквите, с размери 34 м на 24 м, но Bet Giyorgis - издълбан 15 м дълбоко във формата на гръцки кръст - е най-впечатляващият. Мистерията тук обхваща много неща - кога и как са построени църквите, въпреки че някои смятат, че цар Лалибела е възнамерявал да построи „Нов Йерусалим“ през 12 век.

Посетете през сухия сезон от октомври до март и не пропускайте неделната сутрин, когато стотици местни жители се спускат към църквите, за да се поклонят - едно много различно изживяване.

9. Рифът Нингалу, Австралия

Чудни места по света, за които може и да не сте чували (част 2)
Снимка: pixabay

Най-големият крайбрежен риф в света - Нингалу, е с площ над 7 хиляди квадратни километра. 

Крайбрежието на Нингалу е обект на световното наследство на ЮНЕСКО в щата Западна Австралия. Защитената територия обхваща кораловия риф Нингалу и разположения срещу него бряг на континента. Известен е с голямото годишно събиране на китови акули, а континенталната част от защитената територия има характерна карстова геология с множество водни потоци и мрежа от пещери.

Тази безкрайна синева е изпълнена с всякакъв вид тропически живот: костенурки, делфини, гърбави китове и  неуловимата китова акула също. 

Можете да направите близка среща със съществата от дълбочините - водолази могат да резервират целогодишни обиколки в Ексмут. Най-добре е да се посети между юли и октомври, когато до пет плувци могат да се приближат близо до китовете, оставайки поне на 30 м, освен ако тези морски гиганти не решат да се приближат и да се сприятелите.

Извън сезона тук се събират делфини и дюгони, но пътешествениците също могат да се отправят към залива Тюркоаз, където има достатъчно ярки корали за изследване. Ако предпочитате да останете сухи, скочете на борда на лодка със стъклено дъно и набюдавайте китовете.