Чували ли сте за Шияковски манастир?

  • Чували ли сте за Шияковски манастир?
    Чували ли сте за Шияковски манастир?
  • Чували ли сте за Шияковски манастир?
    Чували ли сте за Шияковски манастир?
  • Чували ли сте за Шияковски манастир?
    Чували ли сте за Шияковски манастир?

Един не особено известен манастир – чудесна идея за уикенд разходка край София.

Близосттта на Костинброд до София го прави притегателен за големи компании, установили производството си именно тук. Затова не се учудвайте, че минавате край множество складове и фабрики. Сигурно и вие, като мен, много пъти сте минавали през Костинборд на път към Петрохан и ви е било трудно да определите къде е центърът на града. Ако попитате някой костинбродчанин, ще ви обясни, че градът се разделя на Селото и Гарата, а кварталите са с имената на присъединените села.

В другия край на града ще ви лъхне миризма на прясно печено кафе от фабриката на голяма марка. И точно тук ограничението от 50 км/час се отменя, но не бързайте да натискате педала на газта. След около километър срещу разклона за с. Драговищица има нова табела, указваща посоката към Шияковския манастир. Табелата е от скоро и е изненада за транзитно преминаващите, които не са и подозирали за съществуването на манастира. Следвайки табелата, изминавате около половин километър по черен път, докато стигнете до нова масивна ограда.

За щастие, манастирът „Св. Архангел Михаил” е действащ и отворен за посетители всеки ден. За него се грижат йеромонах и църковно настоятелство. Сегашната сграда на манастира е построена през 1929 г. по предложение на костинбродчанина Свилен Здравков, а старият полуразрушен манастир не е ремонтиран, а просто изоставен. Сведенията за появата на манастира са изгубени във времето и за тях можем да съдим само по местните предания. Най-известните от тях твърдят, че е съществувал по времето на цар Иван Шишман или дори от преди това – от времето на византийскито владичество. Едно е сигурно – бил е на това място през турското робство. Доказателство за това е малкият паметник в двора, съобщаващ ни, че тук през 1871 г. Васил Левски е създал таен революционен комитет. Игумен на манастира по това време е личният приятел на Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански.

На църковни празници, манастирът е оживен. В обикновени дни царят тишина и спокойствие. Излетът ви може да приключи тук, но, ако времето позволява, можете да се разходите и до двата параклиса наблизо. Единият от тях се намира в местността Пасището, източно от Шияковци, а другият е в местността Балван и е известен сред местните като Църквето.