Covid-19 и личните ни финанси - как да планираме бъдещите си пътувания

  • Covid-19 и личните ни финанси - как да планираме бъдещите си пътувания
    Covid-19 и личните ни финанси - как да планираме бъдещите си пътувания
  • Covid-19 и личните ни финанси - как да планираме бъдещите си пътувания
    Covid-19 и личните ни финанси - как да планираме бъдещите си пътувания
  • Covid-19 и личните ни финанси - как да планираме бъдещите си пътувания
    Covid-19 и личните ни финанси - как да планираме бъдещите си пътувания

Всички обичат да пътуват. Пътешествията зареждат, а почивката на хубаво място носи удовлетвореност от живота.

Кризата, породена от Covid-19, има редица измерения, но основно тя е медицинска и финансова. Това, което приемахме преди за нормално - да планираме и да осъществяваме своите екскурзии и почивки, се промени коренно.

Колко ще продължи всичко? Никой не може да даде точна прогноза. Едно е сигурно нормализация ще настъпи, когато бъде решен медицинския проблем. Дотогава обаче хората не могат да спрат да живеят; те просто трябва да се адаптират към новата ситуация за известен период от време. От всяка лоша ситуация освен негативи, могат да се извлекат и ползи, стига да е налице добра стратегия и правилно да се планират времето и финансите.

Как кризата промени туристическия сектор? 

Възможностите за туризъм станаха силно ограничени поради затворените граници, намалените доходите, промените в потребителското доверие, трудната мобилност и здравните рискове.

 През летните месеци станахме свидетели на това, че:  

  • Повечето хора промениха плановете си за почивка или се отказаха от такава;

  • Отменени бяха множество резервации в чужбина;

  • Очерта се тенденция за пътувания на близки разстояния за по-кратък период от време (двудневни и тридневни ваканции);

  • Хората избраха собствените си държави като вариант за пътуване и почивка;

  • Придвижването с автомобили се предпочиташе пред това със самолет, заради по-малкия риск от заразяване, а хотелите в близост до летищата останаха затворени;

  • Нарасна броят на желаещите за къмпинг туризъм и почивка във ваканционни селища с еднофамилни и многофамилни къщи.

 Бъдещето на туризма 

Туризмът има бъдеще, но към критериите за успех и устойчивост на бранша като добро обслужване, условия за отдих и развлечения, инфраструктура и достъпност, допълнителни екскурзии и атракции, ще бъдат допълнени такива като сигурност и безопасност, екологични норми, здравен контрол и хигиена, здравословна храна и спорт, здравната застраховка на туристите, безопасен транспорт до туристическите обекти, по-широко лично пространство в комплексите и ресторантите, по-малка гъстота на единица площ и др. В новото нормално пътуването и семейната ваканция вече не са само въпрос на бюджет и на финансово планиране, но и на по-голяма сигурност и безопасност за почиващите.

Самолетният транспорт и тестването 

Според проучване на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) мерките като видимо хигиенизиране, скрининг и маски повишават чувството за безопасност на пътниците, когато мислят за пътуване след COVID-19. За да се възстанови индустрията, пътниците ще трябва да се чувстват сигурни и уверени, че здравето им е защитено.  Автоматизацията в целия сектор ще се превърне в новата норма. Редица безконтактни опции ще бъдат приложени, като безконтактен пръстов отпечатък, както и разпознаване на ириса и лицето. Освен това технологията за безконтактно въвеждане на данни като контрол с жестове, безконтактно сканиране на документи и гласови команди вече се тества.

Фокусът се измества и към оценката на риска за отделните пътници. Със съгласието на пътника, туристическите компании и авиокомпаниите могат да използват лични данни като възраст, основни здравни характеристики и история на пътуванията, за да съставят индивидуален профил на риска.

Covid-19 и личните ни финанси - как да планираме бъдещите си пътувания
Снимка: pixabay.com

Повече устойчивост 

В коронавируса няма нищо добро, но със забраната за пътувания се видя и благотворното  влияние от спирането на човешката дейност за нашата планета (чистите води в каналите на Венеция, намалените парникови емисии и др.). Защитниците на Земята смятат, че точно както коронавирусът принуди животът да се забави, човечеството трябва да помисли и за по-бавен, по-обмислен подход към пътуването. Повече устойчивост ще означава екология и здравна сигурност. Новият подход към туристическите пътувания трябва да включва спазването на екологични и здравословни норми по цялата верига от туристически услуги - транспорт, настаняване, обслужване, храна, хигиена и ограничение на замърсяването.

Как да подготвите личните си финанси? 

Препоръката на Световната здравна организация е да се останем в къщи, колкото е възможно повече. Същевременно сега е моментът да извлечем и ползи от създалата се кризисна ситуация. В този период можем да подготвим личните си финанси и да си направим личен или семеен фонд „Ваканция“ например. Поради ограничените възможности за пътувания и забавления в настоящия момент, отпадат и разходите, които по принцип планираме за тях. Можем да се възползваме и да ги заделим като спестявания за бъдещи пътувания, когато положението се успокои и проблемите отпаднат. Средствата от отложеното пътуване например, можем да вложим в дългосрочен финансов план, който ще ни позволи след време да реализираме и най-смелите си мечти – посещение на екзотична дестинация или дори околосветско пътешествие. Едно добро финансово решение, което може да ни осигури финансов ресурс за реализирането на бъдещите ни цели е спестовната застраховка „Живот”.  Консултацията с финансов специалист може да ви е от полза за това.

Проверете спестяванията си 

Проверете спестяванията си, наблюдавайте ги постоянно как се изменят и системно ги контролирайте, така че, ако е възможно, те да нарастват. За много хора, които не са тежко засегнати от кризата с Covid-19, като например липса на доходност в следствие от загуба на работа, се оказва, че в условията на ограничения за излизания и възможности за пътувания, спестяванията им нарастват, поради спестени разходи.

Проучване в пет държави (Германия, Румъния, Полша, Испания и Турция) показва, че пандемията не е засегнала всички еднакво. На въпрос дали вече виждат или очакват промяна в спестяванията си през следващите три месеца, проучването установява:

  • Около една трета от потребителите (34%), изглежда са незасегнати;

  • 46% от хората казват, че спестените пари намаляват;

  • Забележително е, че 20% от потребителите все още успяват да увеличат спестяванията си.

Ако изчислите финансовото въздействие на здравната криза върху изследваните хора ще забележите, че в условията на пандемия повече от половината (54%) са запазили спестяванията си или са ги увеличили. Всеки, който попада в тази група, би могъл при добро планиране да осъществи в бъдеще много свои мечти на пътешественик.

Подгответе си бюджет 

Всяко едно пътуване трябва да се планира - разходите по него също. От финансова гледна точка също има смисъл да планираме по-рано. Едно от ключовите условия за безгрижна почивка е да се уверим, че разходите могат да бъдат посрещнати, без да ни причинят финансови затруднения.

Можем да започнем като:

- Определим желаната дестинация и продължителността на пътуването.

- Предвидим възможните разходи (в това число път, храна, настаняване, разглеждане на забележителности).

- Създадем специален фонд за почивка, в който редовно да отделяме средства. Ако е фиксирана конкретна дата за пътуване, очакваните разходи трябва да се разделят на оставащият брой месеци до заминаването, за да се определи по колко трябва да се спестява всеки месец.

- Осигурим си застраховка за път, защото отсега нататък здравето ще бъде водещо във всеки аспект на пътуването. Можем да предвидим финансов буфер в случай на непредвидени обстоятелства, свързани с нашата ваканция под формата на здравна застраховка при пътуване, а още по-добре и на рискова застраховка „Живот”, която в дългосрочен план ще ни осигури защита при неблагоприятни обстоятелства.

Колко е важно да си осигурите застраховка?

Има оптимизъм за пътуване, но в същото време има и друг вид тревожна тенденция на нарастващи случаи на новозаразени. Добре е да помислим за застраховка, като част от пътуването. Възможността да разчитаме на финансови средства, в случай че по време на пътуването ни се случи инцидент (например ПТП) с последици за нашето здраве, ще ни осигури спокойствие, че ще преодолеем случилото се по-успешно. Осъвременените застраховки предлагат разширен набор от покрити рискове като закрила при терористичен акт, а  продуктите, свързани със заболяване, покриват и случаи на пандемии, включително COVID-19.

Може би ще минат много месеци и дори повече време, преди да е безопасно да видим света отново; преди да се отворят международните граници и всички да летим до далечни дестинации и да се чувстваме комфортно. При всички случаи – промени в живота на човечеството предстоят и изискват от нас да се пригодим към тяхното настъпване. Може би просто трябва да се адаптираме към тях като си гарантираме сигурност и защитим своето физическо и финансово здраве. И да не спираме да мечтаем!

Автор: Аделина Анастасова. NN България