Да изкачиш 1 км по стълбите на най-високите сгради в София

  • Да изкачиш 1 км по стълбите на най-високите сгради в София
    Да изкачиш 1 км по стълбите на най-високите сгради в София

Най-добрият ни състезател по ориентиране и планинско бягане Кирил Николов - Дизела се изправя пред ново предизвикателство, този път в градски условия. На 15 октомври той трябва да пробяга 1 км по вертикала, изкачвайки се по стълбите на 5 от най-високите сгради в София и така да застане на 79 км от звездите.

Голямото изкачване на стълби започва в 11 часа от мол Сердика Център. Оттам продължава към хотел Хемус и Кемпински хотел Зографски. След като покори всичките им 22 етажа, той ще превземе и Мегапарк и Новотел София. Тъй като височините не правят точно 1 км, той ще изкачи някои от сградите по два пъти.

Целта на Дизела е да изкачи 1 км по вертикала за под 2 часа и 30 минути. В това време се включва и придвижването от сграда до сграда с бягане – общо около 11 км. Постижението наподобява това, което Кирил Николов постави в средата на август. Тогава той изкачи най-високите пет върха на 5-те най-високи планини в България за по-малко от 23 часа.

Градското изпитание е отправено като предизвикателството към Кирил Николов от производител на бира. Състезателят трябва да излезе от средата, с която е свикнал, и да докаже, че може да се справи точно толкова добре и в града.

След края на изкачването на стълби ще бъде изчислено и времето, в което Дизела би изминал разстоянието от 80 км, което ни дели от космоса, както и колко стъпала ще са необходими, за да се стигне дотам. 

Прочетете и нашето интервю с Кирил Николов - Дизела.