Да минеш по висящия мост към село Лисиците

  • Да минеш по висящия мост към село Лисиците
    Да минеш по висящия мост към село Лисиците

Село Лисиците се намира на не повече от 10 километра от Кърджали (по въздух), но до него не можете да стигнете по шосе. Имате само два варианта – с лодка по язовир Студен кладенец или пеша по висящия мост.

Мостът

В началото на 90-те години тогавашният въжен мост до Лисиците – единственият достъп до селото, е разрушен от стихиите. На негово място над водите на язовир Студен кладенец е изграден нов мост по модерни технологии. Но няма нужда да се притеснявате, че ви се изпречи някой Голдън гейт на неочаквано място - мостът вече има благородна патина и тук-там липсваща дъска. Говори се, че смелчаци го преминават с кола, но по-скоро бихме ви препоръчали колело.

29395

Снимка: © Христо Узунов/Div.bg

Казват и че това е най-дългият висящ мост в България (официална статистика няма). Разстоянието, което ще изминете, е малко над 250 м, но поизгнилите дъски и лекото клатушкане не е за слабите духом. Най-малкото е важно да си гледате в краката от време на време, нищо че гледките наоколо заслужават повече внимание.

От другата страна на моста е село Лисиците - без пътища, без автомобили, с 20-ина останали жители. На още 20 минути пеша се намират скалните трапецовидни ниши, известни като Читкая.

Крепостта Моняк

40958

Красива гледка към моста и селото се разкрива от скалите на крепостта Моняк, която също заслужава да я изкачите, щом сте дошли тук. От самата крепост не е останало много, но гледката отгоре към язовира, Кърджали и моста е от онези, заради които ще се връщате.

За най-авантюристично настроените - стръмно спускане от Моняк може да ви отведе до жп линията, откъдето да стигнете до моста. За останалите следва:

Как се стига до моста към село Лисиците: От Кърджали поемате в посока Чифлик (има табели) и малко след като излезете от града ще видите табела за отбивка вдясно към село Широко поле. Единият вариант е да минете през цялото село, след което да продължите по пътеката, която се вие край жп линията. Ще подминете жп спирка Лисиците. Оттам са още 200 м до моста (общо около 40 минути пеша). Може да хванете и влака от Кърджали и да слезете на гара Желязна врата, откъдето да продължите пеша (но влакът е веднъж дневно).

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".