10 000 км с колело по Пътя на желязната завеса

  • 10 000 км с колело по Пътя на желязната завеса
    10 000 км с колело по Пътя на желязната завеса

Ако случайно (или неслучайно) ви се прииска да прекосите Европа надлъж и нашир с колело, можете просто да тръгнете наслуки, а можете и да последвате един от 14-те маршрута на ЕвроВело (EuroVelo) - европейската мрежа за каране на велосипед на дълги разстояния. Най-близо до нас минава ЕвроВело коридор 13 или така нареченият Път на Желязната завеса. Това са 10 400 км от Баренцово до Черно море, част от които минават по пограничните шосета на България. Желязната завеса може и вече да я няма, но преминаването по нейните контури десетилетия по-късно може да се окаже истинско приключение!


Идеята на маршрутите от ЕвроВело е максимално да използват съществуващи пътища със слаб трафик и съществуващи велоалеи. Тъй като в България няма съществуващи велоалеи между градовете, маршрутът е трасиран само по пътища. Макар и на картата на ЕвроВело българската част да е маркирана като незавършена, реално по нея може да се преминава. В плана за действие на проетка се предвижда разширяване на пътния банкет в някои по-натоварени участъци.

Пътят на желязната завеса започва от Баренцово море във Финландия, движи се по крайбрежието на Балтийско море през Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и продължава по някога разделителната линия на Желязната завеса – Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия, докато достигне до България и след малки отклонения към Македония и Гърция завършва при устието на река Велека в Резово.

Акцентите на маршрута канят велосипедистите–откриватели да се запознаят с останки от Студената война, като изоставени казарми и бункери, да нощуват под звездите по време на Белите нощи в Лапландия, да се изкачат до подобния на НЛО ресторант на върха на Новия мост в Братислава, Словакия, да разгледат османската архитектура в района на Одрин и да завършат пътешествието си на Българското Черноморие през лятото. Разбира се, всеки може да избере само част от маршрута, но ако сте запалени велосипедисти и приключенци, изминаването на целия Път на желязната завеса може да е вашето следващо предизвикателство.