Да овладееш тръстиковия кон

  • Да овладееш тръстиковия кон
    Да овладееш тръстиковия кон

Перу е едно от тези места на света, които крият в себе си красива природа и много древна история.

Едни от най-интригуващите превозни средства, с които са плавали в региона и на места се използват и до днес, са „тръстиковите коне“. Те представляват едни трудни за балансране, ръчно изработени лодки от суха тръстика.

Изкуството да се балансира върху този тесен плавателен съд, докато се гребе, датира от преди периода на инките. Материалът, от който древните правели „тръстиковия кон“ бил снопове изсъхнала тръстика, която те си набавяли в суров вид от сладководните басейни, разпръснати в тясната ивица между Андите и Пасифика.

Названието на примитивните лодки, използвани предимно за риболов, е „caballito de totora” или буквално „малък кон от тръстика”. Според изследователи за пръв път древното население на Перу започнало да използва този вид салове около 1000 г. пр. н. е. Наименованието на тези характерни лодки обаче било дадено по-късно, тъй като коне в Южна Америка се появяват около 1500 г. заедно с испанците.

Въпреки безспорно дългата си история и наличието на много по-удобни малки плавателни съдове „тръстиковият кон“ се използва от някои местни и авантюристи и в наши дни.