Даниел Младенов за живота на круизен кораб

  • Даниел Младенов за живота на круизен кораб
    Даниел Младенов за живота на круизен кораб

Даниел Младенов е фризьор и работи в салон "Hair Laboratory". Работил е на круизен кораб няколко години. Започва като току-що завършил фризьор. Казва, че като всеки млад човек го е привлякла възможността да пътува, да се среща с различни хора и да работи в същото време. Ето какво ни кразказа той за живота на круизен кораб.

- Какъв е животът на борда на круизен кораб? 

- Животът на кораб не се оказа толкова розов, колкото си го представях аз. Поне не за работещите там. Имаш своите задължения и нямаш възможност за пълноценна почивка дори когато не си на работа. Работи се седем дни в седмицата. Нямаме право да посещаваме заведенията за хранене заедно с гостите на кораба. Каютите, в които спим, далеч не са толкова луксозни като пасажерските. Разбира се, не са самостоятелни. Добрият вариант е, ако са за двама. Но всичко това остава на заден план като се сетя за многото интересни места, които съм посетил. 

- Какви са гостите на борда?

- Гостите са от най-различни националности, разбира се, има значение и региона, в който пътува корабът. Хубавото е, че имаш възможност за наистина многообразни контакти. 

- Кои са най-смешните случки, които си имал на борда?

- Имал съм много интересни случки. Не знам защо, но винаги са се случвали с американски туристи. Милите, чувстват се много изгубени тук в Европа. Няма да забравя как виждайки, че всички останали искат от рецепцията в спа комплекса ключ за сауна (да се разбира, че туристите искат ключ за кутиите за съхранение на дрехи и вещи, не конкретно за самата сауна), една американка взе също такъв. След известно време се върна да го смени, защото не работел. Разбира се, подмених го, но тръгнах с нея, за да се уверя, че всичко ще бъде наред. Представете си изумлението ми, след като видях, че тя се опитва да отвори с него вратата на самата сауна. Нямаше да бъде толкова смешно, ако тя поне имаше ключалка, но за жалост, вратата беше само с топка. Посмяхме се доста с колегите, по-късно. Има и много други случаи, но се притеснявам, че ще направя интервюто твърде дълго. 

- Каква е разликата между круизните маршрути?

- Маршрутите са с различна продължителност, което до голяма степен обуславя цената. Разбира се, сезонът също е от значение. През лятото обикновено съм работил основно по адриатическото и средиземноморското крайбрежие, през зимата - Карибски басейн. Имал съм договори и за Скандинавия. 

- Кой е твоят любим маршрут?

- Скандинавските круизи са интересни и не толкова скъпи. Местата, които се посещават, са наистина много красиви! Не са за изпускане и средиземноморските. Малко по-скъпи са, но ако се направи предварителна резервация от рано и не са в така наречения висок сезон, може да се намери добра оферта. Презокеанските, са най-скъпи, но те са и най-продължителни. Всяко място има своето очарование. Моето любимо се намира съвсем близо до нас и то е остров Миконос. Има някаква голяма магия в този остров! Горещо препоръчвам круиз, който го включва в програмата си!

- Работата на круизен кораб е изморителна. Имал ли си малко време да се отпуснеш и забавляваш?

- Голямото отпускане е когато си на сушата и се разхождаш на определено място. На кораба, както казах по-рано, няма такава възможност, въпреки че се организират и партита за персонала понякога. 

- Без какво никога не тръгваш на път?

- Без книга. Обичам да чета и винаги съм се притеснявал да не надхвърля много разрешените килограми багаж, взимайки повече книги. С днешна дата сме щастливци при наличието на електронни книги. 

- Кое е първото нещо, което правиш, когато пристигнеш на ново място?

- Излизам да го разгледам, разбира се. За това, като фризьор, почти винаги съм имал възможност. На кораба рядко остават хора, докато сме на порт. Трябва да си останал дежурен, за да нямаш възможност да слезеш. Винаги има по един дежурен в спа комплекса.

- Какво включва твоето идеално пътуване?

- Малко вещи, интересна книга, любим човек и добри приятели и не много шумно и прекалено туристическо място.

- Можеш ли да опишеш накратко един типичен работен ден на круизен кораб?

- Ставане рано сутрин. Подготовка на униформата и външния вид. Закуска, подготовка на работното място и много работа до вечерта. Кратка почивка за обяд. Вечер след работа изготвяш отчета си и почистваш. Вечеря и бързо в леглото, защото книгата те чака. Ако през деня си бил на порт, може да включи и разходка с кафе. 

- Какви са твоите съвети и препоръки към тези, които в момента търсят оферта за круиз?

- Да потърсят оферта за поне пет месеца напред. Така ще бъде по-изгодно. Да са наистина сигурни, че искат да посетят местата от програмата. Корабите са много красиви, но все пак целта на круиза е да се видят интересни забележителности. Да се поинтересуват за културата и нравите на местата, които ще посещават. Това понякога се оказва много важно. Да имат предвид, че всички екскурзии се плащат допълнително. Цената на круиза обикновено е за кабината и включва храната. В много от случаите напитките в баровете се плащат допълнително, както и услугите в спа центровете. Да се заредят с добро настроение и напред, който и круиз да са избрали, преживяването наистина си заслужава!

 

Това интервю ви беше интересно? Последвайте ни и във фейсбук, за да не пропуснете нито една среща с интересни пътешественици!