Дървото на Туле – древният мексикански колос

  • Дървото на Туле – древният мексикански колос
    Дървото на Туле – древният мексикански колос

Ел Арбол дел Туле или „Дървото на Туле“ е могъщ кипарис Монтесума в центъра на град Санта Мария дел Туле в мексиканския щат Оаксака. То е на повече от 2 хиляди години, което го прави едно от най-старите дървета в света.

Също така, Ел Арбол дел Туле е едно от най-големите дървета и се смята, че има най-големият ствол в света. Според различни източници, обиколката му е 40 метра и стволът е толкова голям, че 30 души не могат да го обгърнат.

37303

Всъщност, диаметърът му е 10 метра, което е малко повече от на Гигантската секвоя, която е на второ място в това отношение.

37309

Дървото на Туле е високо 40 метра и буквално скрива местната църква. Внушителните му размери правят да изглежда така, все едно градът е изграден около него и то е центърът му. Всъщност, това до голяма степен е точно така, защото дървото днес е основна туристическа атракция на града и съответно – основно препитание.

 37306

Санта Мария дел Туле се намира на мястото на езеро, което е било заобиколено от блата, където е имало много кипариси. Днес езерото е пресъхнало, както и блатата. Урбанизацията и поливното земеделие пък пресушават подземните води, което застрашава живота на дървото.  

37307