Държавите, в които може да се объркате кой град е столицата (част 1)

  • Държавите, в които може да се объркате кой град е столицата (част 1)
    Държавите, в които може да се объркате кой град е столицата (част 1)

В няколко страни по света наистина може да се затрудните да кажете кой град точно е столицата.

Причината за това е, че понякога два града си разпределят административните функции по такъв начин, че може да бъде объркващо.

Вижте кои са те:

1. Холандия

Кралство Нидерландия е случаят в Европа, който най-често води до объркване. Кралският двор резидира в Амстердам, който е и официална столица на монархията. Същевременно в Хага са парламентът и върховните органи на съдебната власт. Това често създава неяснота кой град всъщност е главният и дали въобще има такъв.

2. Черна гора

В Черна гора положението е сравнително по-изяснено. Подгорица е официална столица, където са съсредоточени политическите институции. Цетине е старата кралска столица и в наши дни там се намира единствено резиденцията на държавния глава, т.е. градът е с предимно символични функции. 

3. Грузия

Грузия също е сред страните, в които два града си поделят столични функции. Тбилиси е общопризнатият център на държавата, където са правителството и президентът на нацията, а в град Кутаиси заседава националният парламент.

4. Израел 

В Израел официалната столица е Йерусалим, свещеният град за евреи, християни и мюсюлмани. Де факто изпълнителната власт е в град Тел Авив. Това обстоятелство понякога води до объркване, тъй като държавата не се управлява от столицата си. 

5. Шри Ланка

Островната държава Шри Ланка е с интересен случай, в който предградие на столицата Коломбо е обявено за нова столица. По този начин малкото селище Шри Джаяварденапура Коте е законодателна столица на държавата, а Коломбо си остава стопанската столица и седалище на редица административни институции.

6. Малайзия

Федералната монархия Малайзия в Югоизточна Азия е със столичен град Куала Лумпур. Там е резиденцията на монарха и седалището на правителството. В град Путраджая се намира върховната съдебна власт и редица други административни институции. 

7. Палау

Сравнително младата тихоокеанска държава Палау успя да смени своята столица няколко пъти след получаването на независимостта си от САЩ на 1 октомври 1994 г. В наши дни официална столица е град Мелекеок, а седалището на правителството е в Нгерулмуд.