Делтата на река Места - спокойна разходка

  • Делтата на река Места - спокойна разходка
    Делтата на река Места - спокойна разходка

Идея за еднодневна разходка до красивата делта на река Места

Делтата на река Места е перефектна дестинация за разходка, ако почивате в района на гръцкото курортно градче Керамоти. Намира се само на 5 км от него, като спокойно можете да вървите по плажната ивица.

Река Места се влива в Егейско море с огромен лиман. Заради богатото разнообразие от птичи и растителен свят, мястото е обявено за защитено, част е от Натура 2000 и влиза в границите на Национален парк Източна Македония и Тракия.

Плажът по пътя и в района на делтата е със ситен пясък, много приятен за ходене. Тръгвате от плажовете на Керамоти - с чадъри и заведения, и постепенно отивате на все по-диви и прекрасни места.

36662

36661

По пътя и при самата делта на Места ще видите красиви цветя...

36697

...следи от местните обитатели...

36673

...миниатюрни параклисчета сред тръстиките...

36665

В района на делтата расте една от малкото останали на Балканите девствени крайречни гори, наречена Коджа Орман - или Голямата гора. Някои от дърветата в нея достигат височина до 40 м и диаметър на стволовете до 2 м. Докато се разхождате, ще усещате как навсякъде около вас кипи от животински свят, а в бистрата морска вода ще видите десетки рачета и рибки.

36677

Не забравяйте да вдигате поглед нагоре, над главите ви кръжат интересни пернати обитатели. В Керамоти има информационен център за Делтата на Места (на гръцки името на реката е Нестос), където можете да получите повече информация. 

Предвидете си поне 5 часа ходене без бързане от Керамоти до делтата и обратно. По пътя ще минете през самотни плажчета, където можете да спрете за почивка. Залезът при делтата е магичен.

36698

В делтата на Места можете да плавате и с каяци - потърсете туристически агенции в центъра на Керамоти, които ще организират приключението за вас. Препоръчваме ви непременно да направите преход и в една друга част на река Места - дефилето. На около 50 км от Керамоти от градчето Ставруполи започват еднодневни преходи с каяк в дефилето на Места.

Самият Керамоти е изключително спокойно и приятно местенце за почивка. Плажовете са широки, водата е чиста, а перфектният завършек на деня е чаша бяло вино по залез. 

36674

Полезна информация и настаняване в Керамоти - тук.