Днес е световният ден на музейното селфи

  • Днес е световният ден на музейното селфи
    Днес е световният ден на музейното селфи

За трета поредна година музеите по света се обединяват в инициативата Ден за селфи в музея. През 2016 г. това беше 20 януари, а през 2017 г. е на 18 януари.

Инициативата може да изглежда малко повърхностна на заклетите музейни любители, но пък си има благородна цел – да популяризира ценните колекции, които пазят национални и регионални музеи.

Как да участвате

Където и да се намирате по света, за да се включите, трябва само да маркирате вашите Facebook, Twitter и Instagram снимки с хаштага #MuseumSelfie.

Как започва всичко

Инициативата започва една мама от Лондон – блогърката Мар Диксън през 2014 г., която посещава музеите в Лондон с малката си дъщеря. "Моята цел, когато ходим в музея, е да научим поне едно ново нещо. Като не е задължително това да е нещо, свързано с изкуството вътре. Би могло да бъде, че в кафенето на музея продават страхотен морковен кейк!“, казва Диксън.

Ден на селфито в музея в България

В световния ден се включи Регионалният исторически музей – Бургас, който обещава да награди авторите на най-атрактивните музейни селфита с годишен талон за безплатно посещение в експозициите си. В играта участват всички селфита с експонати, направени в експозициите на Регионалния исторически музей - Бургас в периода 18-21 януари. Нужно е да качите селфито в социалните мрежи с хаштагове #MuseumSelfieBurgas и #MuseumSelfie. След това го изпратете с име и телефон за участие на имейл main@burgasmuseusm.bg.

Днес е световният ден на музейното селфи