Докога кофишоповете в Амстердам ще са отворени за туристи

  • Докога кофишоповете в Амстердам ще са отворени за туристи
    Докога кофишоповете в Амстердам ще са отворени за туристи
  • Докога кофишоповете в Амстердам ще са отворени за туристи
    Докога кофишоповете в Амстердам ще са отворени за туристи

Според официалната (силно съмнителна според нас) статистика 23% от туристите в Амстердам посещават кофишоп покрай другите си туристически дейности. Всеки, който е бил в холандската столица, познава миризмата, която понякога те преследва по улицата, друг път е затворена само между стените на задимените заведения с надпис „UNDER 18 NO ENTRE”. На канабис-туризма обаче му се вижда краят. Още през 2010 г. холандското правителство реши да спре достъпа на туристите до бленуваната от мнозина легална дрога. Проектозаконът обаче може да се въвежда самостоятелно от всеки град. В Амстердам все още отлагат.

Кофишоп по закон

По закон кофишоп е място за легална продажба на леки наркотици (марихуана и хашиш). Забранена е продажбата на твърди наркотици и алкохол. Забранена е продажбата на лица под 18 години. Нямате право да купите повече от 5 г леки наркотици на ден, но на практика няма кой да ви проследи дали не влизате в следващия кофишоп за още. Собствениците на кофишопове са длъжни да следят за качеството на продаваните наркотици (???).

Кофишоп по проектозакон

Проектозаконът предвижда достъпът до кофишоповете да става само с годишна членска карта, която ще е достъпна единствено за холандски граждани. Освен това кофишопът трябва да е на най-малко 350 м от училища. Това на практика означава затваряне на над 100 заведения за пушене в Амстердам и край на канабис-туризма. В момента в града има 223 кофишопа.

Докога туристите ще могат да влизат в кофишоповете в Амстердам?

Кофишоповете в Амстердам ще бъдат затворени за туристи „някога“ през 2013 г., като местната власт още не е обявила точна дата. Това ще промени изцяло преживяването на посетителите на холандската столица, както и (не)целенасочено изгражданата с години туристическа марка на града. Центърът на Амстердам ще мирише само на гофрети с шоколад, а туристите ще могат да влизат или само за coffee, или само в shop.