Дойранското езеро – из природните блага на Македония

  • Дойранското езеро – из природните блага на Македония
    Дойранското езеро – из природните блага на Македония

Дойранското езеро е една от популярните културно-исторически туристически дестинация в Македония

Съветваме ви да не подхождате с предразсъдъци, тъй като през последните години местността се развива с бързи темпове и осигурява все по-добри условия за туристите. 

Дойранското езеро се намира на южната граница на Македония и е част от групата на Егейските езера. Около 2/3 от него принадлежи на Македония, а останалата 1/3 – на Гърция.

Неотдавна Дойранското езеро беше застрашено от изчезване заради ниското ниво на водите. То бе вследствие на повишеното потребление на вода и многобройните строежи в района. Заради рекордната пълноводност от преди няколко години обаче, туристите отново започнаха да се връщат към него, за да се насладят на слънчеви, лечебни или кални бани или просто за почивка сред природата.

Най-лесният начин да стигнете до Дойранското езеро е с кола, но можете да се възползвате и от многобройните организирани еднодневни и уикенд екскурзии.

Дойранското езеро – из природните блага на Македония
Снимка: flickr/vesnamarkovska

В селата от македонската страна – Нов Дойран и Стар Дойран има достатъчно места за нощувка, защото мястото е популярна туристическа дестинация. Ако сте решили да посетите езерото през лятото или ранната есен, ви съветваме да си запазите стая предварително заради големият туристически наплив.

Дойранското езеро и местността около него са подходящи за един уикенд сред приятна и спокойна атмосфера. Ако пък имате проблеми с дихателните пътища като синузит или бронхит, въздухът ще облекчи това неразположение.

През месеците юли и август в езерото цъфтят водорасли, които отделят йод и правят водата по-лековита, както при къпане, така и при вдишване на изпаренията.