Дурмитор – най-голямото природно богатство на Черна гора

  • Дурмитор – най-голямото природно богатство на Черна гора
    Дурмитор – най-голямото природно богатство на Черна гора

В случай, че имате няколко свободни дни и все още се чудите къде да отидете, то може би една разходка из най-голямата природна забележителност на Черна гора ще ви се стори добра идея. Става въпрос именно за Национален парк Дурмитор и едноименната планина, разположена на територията му.

Начална точка на туристическия преход  е град Жабляк, който е скътан в полите на Дурмитор. Трябва да отбележим, че преди да стигнете до него, пътят минава през друга интересна забележителност – мостът над каньона на река Тара, който е наистина доста внушителен. Самата планина е известна с двата си най-високи върха – Пруташ (2393 м.)и Бобов кук (2522 м.), като вторият е и само с няколко метра по-нисък от най-високия връх в страната – Колач (намира се на границата с Албания).

Започвайки прехода, най-добрият вариант е да се насочите първо към връх Пруташ, тъй като от него има възможност да се стигне и до втория интересен връх тук  – Бобов Кук. Маршрутът до Пруташ е лек и приятен за вървене, а самата структура на върха е доста интересна. Пътят към него открива гледка към природния феномен “Шарени Пластове”, където най-ясно личи как са се формирали отделните пластове на планината и нагъването ѝ. Оттук се вижда добре и първенецът на Дурмитор – Бобов Кук, стига времето да го позволява (през повечето време е обгърнат от мъгла).

Дурмитор – най-голямото природно богатство на Черна гораСнимка: Flickr.com

Дурмитор – най-голямото природно богатство на Черна гораСнимка: Flickr.com

Тръгвайки от Пруташ към Бобов Кук, пътят минава край т. нар. Шкръчко езеро, а после следва изкачване, което продължава до достигането на седловината между масивите на Бобов Кук и връх Щит. Следва кратко спускане, след което започва голямото катерене към върха. Районът е карстов, така че камъни по пътя не липсват. Всички усилия, обаче, си струват, тъй като от Бобов Кук се открива уникална гледка към връх Зупци. След като се насладите на прекрасните гледки от върха, и решите, че е време за връщане, имайте предвид , че има и друг път, по който това може да стане (и той отнема няколко часа, така че е добре да започнете прехода рано сутринта).

Дурмитор – най-голямото природно богатство на Черна гораСнимка: Flickr.com

Дурмитор – най-голямото природно богатство на Черна гора

Освен двата до извести върха, можете да се отбиете и до “Най-добрата гледка към каньона на Тара”. Тръгвайки от Жабляк ще трябва да се движите няколко километра по тесен планински път, а след това и още около 30 минути по пътека. Самото място представлява скала, от която се открива чудна панорамна гледка. Най-подходящо време за посещение тук е рано сутрин или преди залез, тъй като тогава слънцето е ниско и пред очите ви ще се разкрият уникални картини.

В случай, че искате разходката ви до Черна гора да е още по-пълноценна, то на връщане към България ви препоръчваме да посетите Дървения град в Сърбия. Самият град всъщност представлява етно селище, построено от Емир Костурица. Тук могат да бъдат видени доста интересни и причудливи обекти – трабант-лимузина, много стари руски автомобили, странни “изобретения” и др. Почти цялата настилка на града пък е направена от нарязани траверси от ЖП линии. Като цяло за мястото можем да кажем, че е толкова чудато, че не може да бъде описано добре с думи – просто трябва да се види.

Дурмитор – най-голямото природно богатство на Черна гораСнимка: bg.wikipedia.org