Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“

  • Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“
    Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“

Знаете, че обичаме да ви запознаваме с вдъхновяващи хора!

Този път ще ви срещнем с Маги и Цветин от Magic Kervan. Преди години те замениха "сигурната" работа в офис с живота на пътешественици. За това време те изминаха Пътя на коприната, посетихте Папуа Нова Гвинея и Меланезия, достигнахте Южна Корея. Те пътуват пеша или на стоп и живеят средно с 5 лв. на ден на човек. И ако това ви изглежда невероятно, ще ви изненадаме като ви кажем, че те предприемат ново приключение съвсем скоро!

Те ще тръгнат По стъпките на прабългарите“, за да изминат един от теоретичните пътища на миграция на прабългарите от Централна Азия до Европа. Проектът включва пътешествия и търсене на сведения за прабългарите в местни музеи, разговори и изследване на легенди и истории за миграциите им на териториите на Китай, Монголия, Южен Сибир, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Азербайджан, Грузия, Армения, преди да се завърнат в  България през Турция

Повече за проекта „По стъпките на прабългарите“ четете в интервюто, което Маги и Цветин дадоха специално за Peika.bg

Здравейте, прекрасни хора, вие не спирате да ни изненадване и вдъхновявате! След като преминахте Пътя на коприната, посетихте Папуа Нова Гвинея и Меланезия, достигнахте Южна Корея, сега започвате тотално нов проект - „По стъпките на прабългарите“. Не мога да не ви попитам - защо? Какво ви тласка към всяко следващо пътешествие?

Пътуването ни кара да се чувстваме живи. Така влизаме в пълноценен контакт със земята, природата и хората, и осъзнаваме по нов начин думата „жив“. Пътуваме с широко отворено сърце и сетива, и така изживяваме самото съществуване на света, с всяка клетка на тялото си.

След години пътешествия това е единственият начин на живот, който ни вдъхновява и ентусиазира, така че всяко следващо пътешествие е отговор на зова на сърцата ни към свобода и опознаване на чудесата на земята.

Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“
Снимка: Magic Kervan

Колиби във Вануату

Какво представлява проектът „По стъпките на прабългарите“ и какво целите да постигнете с него?

След като през последните 3 години пропътувахме над 40 хиляди километра основно по земя и част от тях по вода, си дадохме сметка че прабългарите също са изминали хиляди километри пеша и на коне през степи, пустини и планини със семействата и покъщнината си във време, в което не е имало никакви от съвременните удобства и пътищата са били изпълнени с опасности. Начинът ни на пътуване и този на нашите предци си приличат по нещо и вдъхновени от миналото решихме да последваме прабългарите по техните стъпки от Централна Азия към Европа.

Целта на проекта е да изминем с изследователска и пътешественическа нагласа този тереотичен маршрут от няколко хиляди километра по земя, спирайки се на ключови исторически места и заснемайки фото и видео материали за областите и етносите по пътя.

Планираме да направим фотографски проект с интерактивна карта, където да проследим постепенната промяна на фенотипа (или как се изменят чертите на лицата на хората) по маршрута. Очакваме да намерим археологическа и историческа информация чрез разговори с местни хора, да посетим музеи и да преминем през места, където би могло да има сведения за прабългарите. Ще търсим връзката на местните вярвания, обичаи, бит и култура с нашите предци. Редовно ще публикуваме истории и снимки за развитието на проекта в блога: www.bgmagickervan.com и на Фейсбук страницата ни.

Надяваме се с проекта „По стъпките на прабългарите“ да събудим номадската жилка, генетично заложена във всеки българин, подтикваща ни към изследване на непознати земи и смели приключения, и да си припомним величието на нашите предци, които са извършили това изумително пътешествие, дало началото на всеки един от нас.

Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“
Снимка: Magic Kervan

Карта на маршрута „По стъпките на прабългарите“ 

Кои са страните и обектите, които планувате да посетите по време на това пътешествие?

Плануваният маршрут минава през западен Китай (Уйгурска автономна област), Монголия и пустинята Гоби, Южен Сибир (езерото Байкал и република Бурятия), Казахстан, Киргизтан, Таджикистан (планините Памир и Тяншан), Узбекистан, Каспийския регион, Азербайджан, Грузия, Армения, Турция (като част от теоретичните маршрути, свързани с иранския произход на българския етнос) и финално завръщане в България.

Проектът се предвижда да трае между 8 и 10 месеца, като стартираме май месец 2018 г.

Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“
Снимка: Magic Kervan

Цветин на стоп в Тайван

Кои ще бъдат източниците ви на информация за прабългарите по време на пътешествието?

Надяваме се да обединим максимален брой хора около проекта, които да допринасят с идеи, съвети и информация за точния маршрут и обекти за посещение. Ще се радваме проектът да предизвика висок обществен интерес и дискусии по темата.

За момента нашите източници са приятели от близкото ни обкръжение, любители и историци.

Вие сте любители на пътуването на стоп, как ще пътувате този път?

Тъй като искаме да се доближим максимално до начина на придвижване на прабългарите ще пътуваме много пеша, ще се опитаме да изминем част от разстоянието на кон и разбира се ще сме на автостоп.

Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“
Снимка: Magic Kervan

Маги на въжен мост в Тайван

Как ще финансирате този смел проект?

На прабългарите не им е трябвало финансиране, за да достигнат земите ни, по същия начин и за Вълшебния Керван фокусът на това пътуване не е да търси финансиране, а да осъществим мечтата си, за което е много по-важно намерението и решимостта. Ще пътуваме с минимален бюджет както до сега (5 лв. на ден на човек).

Разбира се, ако някои има желание да ни подкрепи финансово през сайта ни, средствата ще се използват за издръжка по пътя и подобряване качеството на проекта.

Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“
Снимка: Magic Kervan

Езерото Борит, Пакистан

При предишните ви пътешествия сте изучавали чужди и различни култури, а „По стъпките на прабългарите“ е по-скоро пътешествие към корените. Насихтите ли се на екзотиката? Какво ви провокира да тръгнете по следите на нашите предци?

Според нас не е възможно един пътешественик да се пренасити на екзотиката. Светът, в който живеем, е истинско чудо и дар за всеки от нас. Сигурни сме, че преминаването по пътя на прабългарите няма да бъде по-малко екзотично от Папуа Нова Гвинея, Тихоокеанските острови, пустините на Раджастан или хималайските върхове.

След три години пътешествия решихме да се завърнем в България. Случайно или не, степите и планините на Северна Азия винаги са били близки до сърцата ни. Това, и фактът, че начинът ни на живот под открито небе и постоянно на път, като че ли е по-близък до живота на прабългарите, отколкото до този на съвременния човек, определи по естествен начин раждането на този проект.

Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“
Снимка: Magic Kervan

Пусан, Корея

Какво очаквате да откриете по време на това пътешествие?

Повече за човешката душа и истинските човешки взаимоотношения, собствения ум и сърце, чудесата на северните земи и разбира се да осъзнаем по-дълбоко връзката на номадските народи със степта, юртите, конете и постоянното движение по земя, корените на прабългарите и тяхната история.

Кога започва то и вече готови ли сте за него?

В момента сме във Виетнам и се подготвяме. Официално проектът стартира от началото на май от влизането ни в Китай, но за нас пътуването вече е започнало.

Двама пътешественици тръгват „По стъпките на прабългарите“
Снимка: Magic Kervan

Цветин във Фиджи

Блогът ви се казва „Вълшебния Кeрван“. Кое е вашето вълшебство?

Нашето вълшебство е отражение на вълшебството на света около нас. Надяваме се, че нашите читатели виждат отразена в нашия блог магията, която всеки един от нас носи в себе си. Участвайте заедно с нас в това чудо наречено живот!