Две места, които намаляват достъпа на круизни кораби

  • Две места, които намаляват достъпа на круизни кораби
    Две места, които намаляват достъпа на круизни кораби

Круизните пътешествия стават все по-предпочитани от туристите. 

В наши дни корабите са толкова луксозни и удобни, че някои от тях дори приличат на малки градове – в тях пътуващите имат удоволствието да се насладят на различни забавления и да не усетят кога плават в открито море или океан.

В най-посщаваните от круизи дестинации обаче се забелязват доста проблеми като сериозно увреждане на инфраструктурата и екосистемата на градовете.

Ето някои градовете, където идването на множество круизни кораби е проблем:

Санторини, Гърция

Причината, поради която управата на Санторини иска по-малко круизни кораби на територията си, е свързана с прекалено многото туристи. Островът, който се простира на едва 76 кв. км, привлича близо 10 хил. туристи всеки ден. Това сериозно се отразява на инфраструктурата и на ресурсите, с които разполага той. Затова местната управа се стреми да намали тази бройка до 8000. Ресурси като електричество и вода почти достигат своя лимит. Боклукът се е удвоил за последните 5 години и въпреки че бизнесът там зависи лавно от туристите, техния брой трябва да бъде ограничен.

Две места, които намаляват достъпа на круизни кораби

Островите Галапагос

 

През 2007 г. островите стават част от световното наследство на ЮНЕСКО, но към днешна дата най-голямата заплаха там е изчезването на животинския свят. Причина за това се оказват круизните кораби, които могат да докарат на Галапагос чужд живот, който да е пагубен за местната екосистема. Като мярка срещу това, днес всеки кораб, който иска да влезе на територията на островите трябва да бъде одобрен от Националния парк на Галапагос, Бреговата охрана и Министерството на туризма. Това се прави с цел да се предпази животинският свят от изчезване.

Две места, които намаляват достъпа на круизни кораби