Дяволските мрамори, за които гравитация сякаш няма

  • Дяволските мрамори, за които гравитация сякаш няма
    Дяволските мрамори, за които гравитация сякаш няма

Дяволските мрамори представляват красиво натрупване на масивни гранитни скали и се намират в Северна Австралия.

Местното население (аборигените от племето Уарумунгу) ги наричало Карлу Карлу. Те имат специално отношение към тази природна забележителност и множество фолклорни предания, свързани с нея.

Дяволските мрамори са една от най-популярните природни забележителности в северноавстралийската пустош и се намират на 100 км южно от Тенант крийк. Те са и един от най-разпознаваемите и популярни символни на природата на острова. Формирани са вследствие на ерозията преди милиони години и представляват гранитни скали с големина от 50 см до 6 м.

Дяволските мрамори, за които гравитация сякаш няма

Интересното при Дяволските мрамори е, че някои от тях са запазили равновесие върху други и поддържат много деликатен баланс, докато трети са разцепени на две. Въпреки че изглеждат като донесени от друго място, гранитните камъни всъщност са формирани именно там, в следствие на ерозията на скалите. За оформянето им обаче допринасят и изключително големите разлики в температурата през деня и през нощта, които упражняват особено натоварване върху скалите и ги карат да се свиват и разширяват.