Един будистки храм в Мианмар и необикновените му фигури

  • Един будистки храм в Мианмар и необикновените му фигури
    Един будистки храм в Мианмар и необикновените му фигури

Пагодата Паунг Доу О е най-почитаният манастир в района на езерото Инле в Мианмар.

Там се пазят 5 древни свещени фигури на Буда, напълно покрити със златни листа, които се смята, че са донесени в района на езерото Инле от крал на империята Баган през XII в.

Тези 800-годишни произведения на изкуството се съхраняват в центъра на златна ступа с украсено светилище и пиедестал. Златните листчета, лепени по фигурите са толкова много, че те са станали неразпознаваеми като образи на Буда, а по-скоро изглеждат като солидни късове злато.

Един будистки храм в Мианмар и необикновените му фигуриСнимка: flickr/Thrillseekr

Всеки ден будистките поклонници идват в манастира, за да отдават почитта си на образите и да положат още златни листчета. Фигурите се изнасят с лодка по време на фестивална процесия из езерото, траеща 18 дни, която е най-важното събитие в щата Шан.

До средата на 60-те години на миналия век всичките 5 фигури на Буда били качвани на лодката за процесията около езерото. През 1965 г. една от тях се изгубила, когато лодката се обърнала и фигурите паднали в езерото. Хората се гмурнали във водата и успели да намерят 4 от тях, но 5-ата така и не била открита.

Накрая, отказвали се от търсенето, всички се връщат в пагодата Паунг Доу О. Изненадата била огромна, когато хората видели, че изгубената фигура по чудо вече била в своя храм. Оттогава навън се изнасят само 4 от изображенията на Буда, 5-ото винаги остава в пагодата.