Единбургският замък - пазител на историята на Шотландия

  • Единбургският замък - пазител на историята на Шотландия
    Единбургският замък - пазител на историята на Шотландия

Единбургският замък е изиграл ключова роля в шотландската история, както като кралска резиденция - крал Малкълм Кенмор (1058–93г.) и кралица Маргарет за първи път са направили своя дом тук през 11 век - и като военна крепост. Замъкът за последно е видял военни действия през 1745 г.; от тогава до 20-те години служи като основна база на британската армия в Шотландия. Днес той е един от най-вълнуващите и популярни туристически атракции в Шотландия.

Мрачните, черни скали на Castle Rock, издигащи се над западния край на улица Princes, са самата причина за съществуването на Единбург. Този скалист хълм е бил най-лесно защитимото място по пътя за нашествие между Англия и централна Шотландия, път, следван от безброй армии от римските легиони от 1-ви и 2-ри век от н.е. до якобитските войски на Бони Принц Чарли през 1745 година.

Входа е ограден от статуи на Робърт Брус и Уилям Уолъс, минава се по калдъръмена уличка, която води към врата от 16-ти век към оръдията. Назъбените стени тук откриват страхотни гледки към Новия град до Firth of Forth.

Единбургският замък - пазител на историята на Шотландия
Снимка: pixabay

В далечния край на Mills Mount Battery е известното оръдие - One O'Clock Gun, където тълпите се събират, за да наблюдават изстрелващ сигнал точно в 13:00 (всеки ден с изключение на неделя, Коледа и Разпети петък).

На юг от Милс Маунт, пътят се извива наляво през Портата на Фоог до най-високата част на Касъл Рок, увенчана от мъничкия, романски параклис „Света Маргарет“, най-старата оцеляла сграда в Единбург. Вероятно е построен от Давид I или Александър I в памет на майка им, кралица Маргарет, някъде около 1130 г. (тя е канонизирана през 1250 г.). До параклиса стои Монс Мег, гигантско обсадно оръдие от 15-ти век, построено в Монс (в днешна Белгия) през 1449 година.

Единбургският замък - пазител на историята на Шотландия
Снимка: pixabay

Основната група сгради на върха на Castle Rock е разположена около Crown Sq, доминирана от светилището на Шотландския национален военен мемориал. Отсреща е Голямата зала, построена за Джеймс IV (1488–1513г.) като церемониална зала и използвана като място за срещи на шотландския парламент до 1639 г. Нейната най-забележителна черта е оригиналният покрив от 16-ти век.

Единбургският замък - пазител на историята на Шотландия
Снимка: pixabay

В замъка местата под Голямата зала са били използвани по различни начини като складовите помещения, пекарни и затвор. Трезорите са обновени, за да наподобяват затворите от 18 и началото на 19 век, където върху древните дървени врати могат да се видят графити, издълбани от френски и американски затворници.

От източната страна на площада се намира Кралският дворец, построен през 15-ти и 16-ти век, където серия от исторически плоскости води до акцента на замъка: крепост, в която се помещават Честите на Шотландия (бижутата на шотландската корона), сред най-старите оцелели бижута от корона в Европа. Заключени в сандък след Акта на Съюза през 1707 г., короната (направена през 1540 г. от златото на короната на Робърт Брус от 14-ти век), меч и скиптър лежаха забравени, докато не бяха открити по подбуда на писателя сър Уолтър Скот през 1818. Тук е изложен и Камъкът на съдбата.

Единбургският замък - пазител на историята на Шотландия
Снимка: pixabay

Сред съседните кралски апартаменти е спалнята, в която Мери, шотландската кралица, роди сина си Джеймс VI, който трябваше да обедини короните на Шотландия и Англия през 1603 г.