Една библиотека, в която ще искаш да останеш задълго

  • Една библиотека, в която ще искаш да останеш задълго
    Една библиотека, в която ще искаш да останеш задълго

Нека този път ви отведем в една библиотека.

Тя се намира в Малмьо – третият по големина град в Швеция, населението му е 320 000 души, от които близо 20% са чужденци.

Градът се намира изключително близо до Дания – само един мост го дели от нейната столица Копенхаген. Интересното е, че в Малмьо почти няма кръчми, а през зимата повечето сгради затварят в 15:00 часа, като изключение прави само библиотеката, която работи до 20:00 часа.

Посещението е безплатно, а след като влезеш, директно се озоваваш в зали с огромни прозорци, гледащи към парка, с пръснати столчета и масички между тях. Всичко, което трябва да направиш, е да си избереш книга и място, и просто да започнеш да четеш.

За разлика от българските библиотеки тази в Малмьо е пълна с хора и, колкото и странно да ви звучи, много я използват като място за срещи. Също така тя разполага с четива на 60 езика и има десетки зали, които са разделени за деца и за възрастни. Най-обширната от тях е тази за дизайн, където има компютри, картони, цветни листа, ножици – с други думи всичко, което ти е нужно, за да сглобиш макет или презентация.

Освен това навсякъде има скенери и принтери, които могат да се използват безплатно. Библиотеката разполага и с множество аудиокниги, които могат да бъдат слушани на място. Също така там можете да намерите и десетки хиляди филми – част от тях на CD, другите са в мрежата на библиотеката. Всичко това може да бъде взето за четене, слушане или гледане вкъщи.

Мястото със сигурност си заслужава да бъде посетено, съчетавайки приятното и полезното!

***