Едно пътуване във времето с „летящия влак” в Германия (видео)

  • Едно пътуване във времето с „летящия влак” в Германия (видео)
    Едно пътуване във времето с „летящия влак” в Германия (видео)

Във видеото, което ще видите по-долу ви очакват архивни кадри от 1902 г. на немския „летящ влак”, които са част ит колекцията на Музея на съвременното изкуство в Германия. Влакът, който работи до ден днешен, ви отвежда на едно виртуално пътешествие из днешен Вупертал и показва живота на хората от началото на XX век. 

„Летящият влак“, наричан още Wuppertal Schwebebahn, преминава през някогашните градове Елдерфелд, Ронсдорф, Кроненберг, Вовинкел и Бармен. Днес те са обединени в рамките на един голям град в Западна Германия, наречен Вупертал и в който живеят приблизително 355 100 души. Той е най-старият електрически влак тип окачена железница в света. Влакът е пуснат за първи път през 1901 г. и е свързвал множество градски райони, като работи и до ден-днешен (макар и да е сравнително модернизиран през 1997 г.).

Общата дължина на пътя е 13,3 км: от тях 10 км преминават над руслото на река Вупер на височина около 12 м, останалите 3,3 км – над улиците на града на височина около 8 м. Максималната скорост на влаковете е 60 км/ч., а средната експлоатационна скорост:28 км/ч. Годишният пътникопоток е повече от 25 млн. Души. Продължителността на пътуването е 28 мин.

Вижте видеото по-долу, което показва кадри на файтони, теглени от коне, на деца, играещи си на улицата, както и на самата река Вупер. Вижте видетото, представено по интригуващ и съвременен начин.