Еграки – из магичните места в Сибир

  • Еграки – из магичните места в Сибир
    Еграки – из магичните места в Сибир

Национален парк Ергаки едно изключително красиво място, което подканя пътешествениците да поемат към тайнствения Сибир.

Той обхваща планинската верига Западни Саяни в Южен Сибир, на границата на Русия и Монголия. Там ви очаква приказен лабиринт от масиви зъбери, като вископланинският релеф от центъра преминава към периферията в отделно разположени планини и хребети с по-гладки очертания от тези по възвишенията.

Отделни планински върхове имат причудливи форми и собствени имена: Звездния, Драконовия зъб, Птицата, Параболата, Младежкия, Огледалния и други. Казват, че от характерната форма на Звездни – най-високият връх в Ергаки, отдалече приличащ на палец, произлиза и названието на парка.

Легендата разказва, че върховете на Ергаки са пръстите на Батир – местен човек, разгневил боговете с поведението си. Те го изпратили в подземния свят, но той се опитал да се върне обратно. В мига, в който се показали над земята, пръстите му се вкаменили и се превърнали в планински чукари.

Еграки – из магичните места в Сибир

В този национален парк има и множество езера с ледников произход, като най-известни от тях са Буйбинските езера, Мраморното, Златното, езерото на Планинските духове, а най-големите са Голямото Буйбинско, Голямото Безрибно и Светлото.

Всяка година хиляди посетители идват в Ергаки, за да се наслаждават на непокътнатата природа, на покритите с цветя поляни и кристално чистите езера в долините, да се възхищават на внушителните върхове, зашеметяващи скални образувания и широки панорами.

Мястото предлага прекрасни условия за туризъм, трекинг, катерене, сноуборд, ски бягане и алпийски ски. Много хора идват тук в търсене на хармония и спокойствие.

Имайте предвид обаче, че там има големи разлики между температурите през деня и нощта. Не забравяйте да си носите яке и дъждобран дори през лятото. Най-доброто време за пътуване в Ергаки е от средата на юни до края на септември. Зимата там започва в края на октомври и продължава около 6 месеца.

Паркът целогодишно предлага на посетителите традиционни хижи с руски бани и различно ниво на лукс. През лятото можете да отседнете и в някой от планинските къмпинги „Свободен вятър” или „Перлата на Саяна”. Те предлагат VIP палатки с отопление, както и безценната възможност да се насладите на романтиката на лагерния огън в тази фантастична обстановка.