Екстернщайне – късче германска мистика

  • Екстернщайне – късче германска мистика
    Екстернщайне – късче германска мистика

Скалният комплекс Екстернщайне, намиращ се в Северозападна Германия, е една от най-големите загадки на Европа.

Той остава обвит в тайнственост и е един от най-обсъжданите археологически обекти, привличащ стотици туристи всеки ден. Обясненията за това откъде идва странното име на скалите са много, но според най-разпространените, то е свързано с многото свраки, които живеели в района.

Екстернщайне – късче германска мистикаСнимка: Dennis Schäffer/Flickr

Комплексът, наричан още "Горското светилище", се състои от 
13 гигантски каменни колони, които се извисяват сред равния горист пейзаж, като че ли са изкуствено поставени. Всяка от тях е висока между 20 и 40 м, а всички заедно образуват стена, дълга няколкостотин метра. Върху природния феномен обаче може да се намери и следа от човешка дейност, посредством множеството най-различни митологични и религиозни символи.

Екстернщайне – късче германска мистикаСнимка: mo3we/Flickr

В миналото Екстернщайне
е бил убежище на ловци на елени и от най-древни времена е имал голямо значение за историята на Германия. Последните езически обитатели на областта са саксонците, а според някои твърдения в тези времена наблизо имало Дърво на живота. Германските племена оголвали ствола на дърво и от него правели стълб, наречен Ирминсул, който символизирал дървото на Вселената. И в наши дни в деня на лятното слънцестоене всяка година на Екстернщайне се събират хиляди хора, а това е единственият ден, в който е разрешено къмпингуването на територията на комплекса.

Екстернщайне – късче германска мистикаСнимка: Guido Heitkoetter/Flickr

Ако искате да посетите това магично място, най-подходящото време за това е след 20:00 часа – тогава не е толкова изпълнено с туристи, а и няма такса за влизане.